Гнусен кадър се разпространява из социалната мрежа Facebook. На него се виждат изрисуваните със спрей ликове на Васил Левски - Апостолът  на българската свобода, и Христо Ботев. 

Красивата инициатива е срещнала най-вулгарна простащина, сякаш показваща истинския крах на ценностите в страната.  Върху тях някоя неизвестна ръка и неуверена ръка, но с цинична увереност е изрисувала вулгарен символ, показващ грозно пренебежение към цялата идея за справедливост, свобода и борба, за която са се борили тези светли личности.

Ликът на Апостола е задраскан с черен пенис, фалос се мъдри и до лицето на Христо Ботев...

Мислехме да публикуваме кадъра замъглен и в публикацията. Но защо? Това явно е действителност по улиците на Пловдив, където някои жители на "древния и вечен град" показват елементарна липса на етика, култура, възпитание, а и явни пропуски в образованието си, защото иначе би трябвало да са разбрали ренесансовия порив на тези личностти към свободата.

Будни пловдивчани твърдят, че са подали сигнал до отговорните органи - още преди дни. Гнусотията обаче още си седи в пловдивския парк "Ротари" в "Тракия", заявяват те. По тази причина вероятно и публикацията се озовава в групите във Facebook в  лятната вечер на 26 юли.

Въпросът обаче си остава. Осъзнават ли хората, обитаващи България, цялата жертва на възрожденците, която им е извоювала собствена държава? Възпитават ли в познание към миналото своите наследници? Или са заети да ги нахранят, да им купят дрехи и да им дадат джобни, за да си купят някой черен спрей и да си драскат по стените, гаврейки национални икони.

Може само да се надяваме, че час по-скоро подигравката с ликовете на Левски и Ботев ще бъде почистена, а виновникът ще бъде установен.

Снимка: Анна Митева/ ЖК ТРАКИЯ квартал НОМЕР 1 в ПЛОВДИВ / Facebook