„Всеки има своите лудости. Някои са опасни, други безвредни, а аз се опитвам моите да са полезни“, така започва публикация на Даниел Цавков в социалната мрежа Фейсбук - мъжът споделя, че е предприел доброволческа инициатива, насочена към подобряване на средата за игра на децата в Пловдив.

Мъжът е решил да вземе нещата в свои ръце и да почиства детските площадки в града, като сам финансира своята мисия.

Инициативата му започва преди около година, когато забелязва, че новопостроените детски площадки в неговия квартал остават покрити с прах и мръсотия след строителните дейности. Вместо да чака някой друг да се заеме с почистването, той сам решава да действа. Закупува си батерийна духалка за листа и започва постепенно да почиства една по една площадките в района.

„Лека-полека изчистих около 8 площадки в района,“ разказва Даниел.

Мъжът също така отбелязва, че „сухите листа, които падат през есента, изискват редовно почистване, тъй като при стъпкване те се превръщат в прах“, което прави площадките неприятни за игра.

За да избегне неудобства за гражданите, той избира да почиства в моменти, когато няма хора наоколо, като дори предпочита да работи вечер, за да не притеснява никого. Въпреки трудностите, като тези с тебеширените рисунки, които вдигат облаци прах при почистване, Цавков продължава своята доброволческа дейност с отдаденост.

„Нямам за цел да се изтъквам и хваля,“ подчертава той, добавяйки, че целта му е да мотивира поне един човек да се включи в обществения труд. „Доброто трябва да се споделя и да е заразно!“, завършва поста си Даниел, като призовава повече хора да направят нещо полезно за своята общност.

Публикацията на мъжа събра близо 2 хиляди харесвания и многобройни коментари, изпълнени с благодарности и похвали. Местните жители и гостите на Пловдив изразиха възхищението си от действията на Цавков.

„Браво за труда! Дано има и други хора като вас! Бъдете жив и здрав!“; „Чудесна работа и чудесен пример!“; „Респект! Имате златно сърце и богата душа! Надявам се делата ви да бъдат пример за мнозина! Бъдете здрави - вие и любимите ви хора!“; „Поздравления за инициативата! Прави впечатление!“; „Ха, а ние си мислим, че общината чисти. Браво, за инициативата и браво, че ни отворихте очите“, гласят малка част от коментарите под поста.