Днес православната ни църква отбелязва Неделя Месопустна (Месни заговезни).

Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден.

На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо.

Затова на празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза, защото наближават дните, в които веселбите са забранени.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

В деня на Месни заговезни при богослужението, четенето на Евангелието и проповедта - православната църква припомня картината на Страшния съд (Мат. 25:31 – 46), трагичните последици от греховността, възмездието за греховете в отвъдния свят и призовава всички към служение на ближния, добродетелност и благотворителност.

Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост.

До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

Тази година Великият пост започва от 15 март и продължава до 1 май.