Една снимка на камера за скорост, поставена на ключов пловдивски булевард, успя да предизвика вълна от коментари и оживена дискусия в групите на града под тепетата във Facebook. Устройството е разположено непосредствено до кош за смет на бул. "Цар Борис III Обединител", точно преди Тунела.

Участъкът там е прав и не е рядкост водачи да пробват възможностите на машините си, вдигайки скорост, която многократно превишава разрешената в градски условия. Камерата е заснета вечерта - когато улиците са празни, точно времето, когато някои решават, че е време дадат газ.

Публикацията обаче раздели пловдивчани и повдига един наболял въпрос. На кого пречат камерите за скорост, особено в Пловдив, където тежките катастрофи са ежедневие?

Стана ясно употребил ли е наркотици загиналият на бул. "Руски" Кристиан Екмекчиян

Нека припомним, че преди по-малко от два месеца градът бе почернен от смъртоносната катастрофа на бул. "Руски", при която млад мъж с превишена скорост, "летящ" по булеварда, помете и погуби себе си, пътничка, а други младежи бяха ранени.

Като почудо жертвите не бяха повече - тротоарите по "Руски" са ключова артерия за пешеходците, а отломките след удара на  джипа-снаряд бяха из цялото кръстовище.

Независимо от това много пловдивчани негодуват от мястото, на което е разположена камерата, показана на снимката.

"Игра на криеница", определя видяното Нина Димова.

Катастрофа в Пловдив, пожарна и линейка са на мястото СНИМКА

"Другия път ще се изхакам в казана да им чупа щракалката, че да видиш обяснения: ама аз не бях я сложил, там тя сама се счупи", заканва се Александър Алексиев.

"Ах, че подло", възкликва Димитър Митев.

"Хвърли я в казана", призовава къде на шега, къде сериозно Даниел Йорданов.

"С една прашка и съчма от лагер, с тежест 10-15 г, да му пръснеш дисплея", ядовито пише и Бони Бомбончо.

Джип помете такси в Пловдив СНИМКИ

На другия полюс са мненията на граждани, за които превенцията в борбата срещу пътните джигити под тепетата е ключова. Според тях дори броят на камерите, дебнещи по улиците на града, е меко казано недостатъчен.

"Хора, наистина ли не осъзнавате, че ограничаването на скоростта, особено в населени места, спасява животите на вас и вашите близки. Какво като разминете 1-2 глоби, а после размажете някого, защото се мислите за състезател. Има нещо много сбъркано в народа ни", отбелязва Николай Балканджиев.

"Точно така трябва", смята Тодор Ларков!

"Честито на джигитите", констатира Костадин Дечин.

"И ако шофирате по правилата, какво ви пречат камерите и къде ги слагат?", чуди се Томова.

А темата с войната по пътищата на България е наболял въпрос, който изисква крути мерки. Защото само вчера са загинали седем души при 38 тежки пътнотранспортни произшествия в страната. Ранени са били... 48.

"От началото на месеца до вчера за осем дни при пътни инциденти са загинали 17 души. Това означава, че всеки ден умират минимум по двама в пътен инцидент", изчислява експертът от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова в своя публикация.

Коментира и причините за безумието по пътищата, което коства животи.

"Всичко това е резултат от изключително "професионалното" и "кадърно" управление на проблемите, свързани безопасността на движението по пътищата. На политиците и управляващите всяка трета дума им е как ще се погрижели за пътната безопасност и за това да не загиват повече хора, а в действителност никой не го е грижа, за това че по пътищата умират нашите близки, приятели и роднини. На думи сме силни, плюем се, обиждаме се, правим се на велики, на дела... Зад кормилото няма никой, вашият живот няма никаква стойност за онези, които ни управляват", пише Диана Русинова.