Неадекватен млад мъж тероризира живеещите в квартал Лозенец, стана ясно от публикация в социалните мрежи. Човекът е добре познат на съседите си, които уточняват, че е с тежка шизофрения и няма близки, които да се грижат за него. За съжаление, напоследък мъжът е започнал да напада хора, което го прави не просто болен, но и особено опасен.

Ето какво сподели във Facebook Elizabeth Mar: 

"Този човек често обикаля района на голямата гора и квартала. Видимо не е добре и миналата седмица е нападнал физически момичето от магазина за алкохол и цигари на ул. Златовръх и ул. Бигла - започнал е да я души. След разговори със съседи разбрах, че в квартала и голямата гора са се навъдили доста луди, които в един момент са безобидни и си говорят сами, ала както виждаме в следващия момент нападат хора изневиделица и стават опасни. Пазете се и бъдете нащрек, макар че аз се надявам съответните органи да се намесят след жалбите за случилото се и да свършат съответната работа."

Друга столичанка разказва, че се срещнала с момчето в деня, в който са го пуснали от болницата, и е бил в напълно неадекватно състояние. Което предизвика доста коментари за качеството на психиатричното лечение в нашите здравни заведения:

"За жалост в болниците не лекуват, дори вредят! Пациентите биват изписвани с още по-тежки последствия, както и травмиращи спомени от преживяното там! Няма специалисти в България!", твърди Теодора Маркова.

"В България за съжаление няма работещи закони за хоспитализация за такива хора... ако някой подаде сигнал, човекът се хоспитализира за 24 часа и после го пускат. Трябва лично той или роднина да го хоспитализират, предполагам в Карлуково, въпросът е, че след време ги пускат и това е омагьосан кръг... за съжаление трябва да извърши деяние, завършило със смърт или почти смърт, за да се вземат по-адекватни мерки и пак е спорен въпросът с хоспитализацията. Напълно нормално е да се разхожда с шизофрения по улиците, защото така работи системата за подобни заболявания... шизофренията има различни проявления - има хора, които просто си говорят сами, НО ако чува гласове, те могат да му насаждат мисли за престъпление... такива хора нямат връзка с реалността и са крайно опасни, така че не съветвам никой към саморазправа с тях, тъй като краят може да е с летален изход. Пострадалото момиче и свидетели да подадат сигнал за опит за убийство и е възможно да бъде прибран за по-дълго... но рано или късно пак ще го пуснат. Ако има роднини, е редно да вземат адекватни мерки... пазете се от такива хора и не ги подценявайте в това какво могат да направят...", съветва Косара Бахарова.

Оказва се, че същият този човек преди една седмица се опитал да нападне и друга жена на ъгъла на ул. "Бигла" и ул. "Якубица":

"Тръгна да ме рита и преследва, говореше неадекватно. За щастие успях да избягам към градинката, на която имаше деца и майки. Силно се надявам да бъде прибран...", пише Симона Къндева.

А Павлина Захова уточнява, че момчето се казва Денис и срещу него са подавани многократно жалби и е викана полиция. Тормозът според жената е постоянен и грозен - мъжът се изхождал пред входа, крещял… А когато изобщо са идвали от полицията, записвали сигнала и си тръгвали.

Така всичко си продължава... Въпросът е докога?