Организаторите на снощното пищно сватбено празненство под звездите предварително са планирали партито и дори са помолили гражданите да не оставят колите си в новоизградения паркинг в карето между бул. „Шести септември“,  бул. „Източен“ и ул. „Райно Попович“. От администрацията на район "Централен" е поискано разрешение и такова е издадено, пише Trafficnews.bg.

Репортерска проверка на място тази сутрин показа, че под чистачките на автомобили в близост все още се виждат принтирани „молби” с надпис „МОЛЯ НА 24.07 ДА НЕ ПАРКИРАТЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ МЕРОПРИЯТИЕ БЛАГОДАРЯ ВИ!”. Кметът на район „Централен” Георги Стаменов заяви за медията ни, че събитието действително е предварително планирано и с разрешение от общината, като попада в част от културните събития одобрено от районното кметство. То обаче не е финансирано от администрацията.

„Организаторът обаче е длъжен да се погрижи за спазване на обществения ред по време на събитието и почистването след него”, допълни кметът. На място по време на сватбата е имало патрули на полицията. Няма данни да е имало ексцесии, пострадали или арестувани, потвърдиха от пресцентъра на МВР.

Имало е обаче доста сигнали от граждани за силна музика и шум, но партито е приключило в установения срок – около 22 часа. Хората в района се надяват това наистина да е бил краят и да не се спази традицията, подобни мероприятия да продължават по 3 дни.

Часове след етническата сватба паркингът е празен откъм автомобили, но пък кварталните котки са доволни – останала е храна и за тях. По новоизградената настилка, градинките и беседката могат да се забележат множество фасове, кенчета и други остатъци от храни и напитки, грижливо захвърлени, за да бъдат почистени. Иначе украсата и инвентарът са събрани и прибрани, червеният килим също го няма.

Длъжни ли са институциите обаче да изнасят камари боклуци, както постоянно се случва в Столипиново, защото маса хора са решили, че могат да живеят по собствени правила и да превръщат всичко ново и чисто в гето, дори когато им е официално позволено?

На място все още има кемпери с чужди регистрации, където спят част от гостите. Припомняме, че паркингът беше официално открит преди по-малко от месец, като историята на терена е доста интересна – първоначално е бил превърнат в сметище и е благоустроен след 25 жалби на граждани, постъпили от 2018 г. до 2023 г. в деловодството на район „Централен“ – Община Пловдив. При почистването бяха изнесени 8000 тона битови и строителни отпадъци, за да се превърне в мястото, което е сега. За да не се превръща обаче отново в такова, ние като граждани, носим най-голяма отговорност.