Глобените за носене на бурка са две жени на 25 и 47 години. До глобата се стига след снимка в социалните мрежи. Оказва се в ромските махали, че често могат да се видят жени с бурки. Хората твърдят, че ги носят заради религията, но отказват да бъдат снимани. Според жители на Пазарджик, жените, които носят бурка, получават всеки месец заплащане и припомниха шумното дело за проповядване на радикален ислям в Пазарджик. В него бяха осъдени 14 имами за разпространяване идеите на радикалната организация "Ислямска държава" и проповядване на религиозна омраза.
 
„Всичко го правят за пари. В махалата има много богати, но има и много бедни, които го правят за пари и те ги контролират. Ходят до Саудитска Арабия, взимат пари и тук всички проблеми бяха само в Пазарджик.“, твърди жител на града.
 
„Като искат нека носят бурка, но нека лицата им да бъдат открити“, казва друга жена от населеното място.
 
Още вижте във видеото на GlasNews.bg:

@glasnews Плаща ли се за носене на бурки в Пазарджик? #жени #бурки #Пазарджик #Pazardzhik #fyp #fypage #viral #GlasNewsBg ♬ original sound - GlasNews.bg

Снимките на три жени с бурки обиколиха социалните мрежи. Полицаи от Пазарджик са издирили жените и са им съставили актове. Глобата за третата е временно отложен поради здравословното състояние на жената. Жителите на Пазарджик са свикнали да виждат забулени жени по техните улици.
 
„Това е много тънка нишка и в целия свят войните стават само заради тези работи“, казва мъж от Пазарджик.
„Аз нямам усещането дали под тази бурка дали не е мъж. Ако този индивид с бурка срещне някое дете и му направи нещо, утре как ще се докаже какъв е“, пита баба на дете от града.
 
Законът, който забранява носенето на бурки, е в сила от 2016 година. Предвидената глоба за нарушителите е 300 лева, а при всяко следващо нарушение санкцията се увеличава на 1000 лева.
 
„Служителите на районното управление и полицейски участък преди време отново са санкционирали майката отново за носене на дрехи, които прикриват лицето“, съобщи пред GlasNews.bg говорителят на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов.
 
Санкцията за носене на бурки се прилага за хора, които се появяват в обществени институции, паркове, магазини и автобуси.