Вчера бяха представени първите 86 от новите патрулни автомобили, закупени за нуждите на органите на реда със средства от Фонда за пътна безопасност.

Някои от машините са BMW-та, притежаващи 6-цилиндров двигател с мощност от цели 375 конски сили и задвижване на четирите колела. Като това обаче не зарадва, а разгневи част от данъкоплатците в страната. По този повод пловдивчанка избухна с емоционален пост в социалните мрежи, където изразява собствената си позиция за новите патрулки, чиято цел е да се борят с опасните джигити, "летящи" по пътищата.

Калина Илиева отбелязва, че е разочарована от покупката, като припомня, че из цялата страна се събират капачки от бутилки, кенчета и шишета, за да се купуват линейки и кувьози. Тя определя въпросните машини като "изключително скъпи", като повдига въпроса и за последващата им поддръжка.

"Не само че тези автомобили са изключително скъпи, но и ще изискват значителни разходи за поддръжка и обслужване. Тази "сензация" е абсолютно неуважение към реалните проблеми на хората",  твърди Калина.

"Кога най-сетне ще разберем, че трябва да се разполагаме според възможностите си и да инвестираме в неща, които наистина ще подобрят живота на гражданите?", чуди се Илиева.

Вижте цялата публикация на Калина Илиева, споделена без намеса:

"Искрено съм разочарована от държавните ни управници! Закупуването на скъпите и мощни автомобили BMW за служителите на МВР, е пример за крайно безотговорно разпореждане с държавни средства. Докато в цялата страна, хората събират капачки, бутилки, кенчета и всякакви, с извинение, боклуци, за да финансират кувьози и медицинско оборудване, държавата решава да инвестира в ненужно луксозни автомобили.

Това решение показва липса на приоритети и разбиране за истинските нужди на обществото. Вместо да се насочат средства към здравеопазването, образованието и социалните услуги, парите се изразходват за ненужен лукс и показност. Не само че тези автомобили са изключително скъпи, но и ще изискват значителни разходи за поддръжка и обслужване. Тази "сензация" е абсолютно неуважение към реалните проблеми на хората.

Кой предложи и кой одобри тази идея? Кога най-сетне ще разберем, че трябва да се разполагаме според възможностите си и да инвестираме в неща, които наистина ще подобрят живота на гражданите?
Вместо скъпи автомобили, защо не се закупят бързи и модерни линейки, които да спасяват човешки животи? Това решение е меко казано безумно и показва липса на здрав разум и отговорност у тези, които ни управляват.
Абсурдността на тази идея е очевидна, и е време управниците да осъзнаят реалните нужди на хората и да действат в интерес на обществото, а не на личните си привилегии."

Припомняме, поръчани са общо 462 автомобила, от които 35 са високоскоростни, 200 леки автомобила и 227 високопроходими. По-мощните  автомобили са предназначени за обезпечаване работата на полицаите, осъществяващи пътен контрол по първокласни пътища с интензивен трафик.

Новите патрулни автомобили са оборудвани и с таблети, от които ще разпечатват глобите за скорост на хората и ще им ги връчват. А веднага след това, ако човек иска, ще може да плати задължението си. В такъв случай ще ползва отстъпка от 30%, която се прилага за всяка погасена в 14-дневен срок санкция.

Машините са закупени със средства от Фонда за безопасност на движението по пътищата, в който влизат част от глобите на нарушителите. Като средствата в него може да се използват за нужди на МВР по контрола на движението.

Полицаите се сдобиха с нови мощни патрулки