Когато в мирно време загине военнослужещ - войник, сержант, офицер - това е провал на командването. Колкото по-тежки са последствията - толкова по-нагоре в командната верига е провалът на системата, каза полковник Владимир Миленски.

Убеден е, че случилото се на авиобаза "Граф Игнатиево" е проява на некомпетентност и коренът на проблема трябва да се търси нагоре по веригата, а не в пилотска грешка.

13 минути е продължил полетът на загиналите пилоти

"Пилотската грешка е следствие от проблема, не е причината. Ако се окаже, че има отказ на техника отново не това е причината за тежкото произшествие".

Това, което Владимир Миленски поиска да види най-после е ВВС да потърсят грешката в себе си. Според него през последните години всички авиошоута се правят с политически цели и най-вече се експлоатират от президента Румен Радев и за това по думите му има много фактически доказателства.

"Това не е престъпление по нашия наказателен кодекс, но това е морална злоупотреба с властта в интерес на личния ПР".
Полковник Миленски отказа да "спекулира" с различни версии за трагедията край авиобаза "Граф Игнатиево", защото според него това трябва да бъде тежката дума на разследващите. По думите му в бойните авиации не се допуска пилотите да се занимават с демонстрации на рискови летателни фигури.

Ново ВИДЕО показва момента на авиокатастрофата в Граф Игнатиево

"Хората, които летят в тези военни групи са изключително тренирани. Нашите пилоти имат трагично малко летателни часове, за да бъдат допускани да правят фигури от висшия пилотаж с бойна техника на пределно ниска височина," каза той пред БНТ.

Припомни алегорията, че когато по стълбището има боклук - стълбището се мете отгоре надолу. А у нас - се мете отдолу нагоре. Изрази надежда разследващите и политиците да спрат да използват военновъздушните ни сили за свои лични политически цели. Допълни, че никога не е късно за оставка, а в конкретния случай оставката е първото нещо, което трябва да направи един отговорен командир.

Откриха черната кутия на разбилия се самолет