Държавата заделя финанси, за да се бори с изтичането на мозъци. Обмисля се пакет от мерки, които да мотивират младите и образовани хора зад граница отново да се върнат в страната.

Идеята е допълнителните средства, които ще се отпускат на завърналите се, да им помагат с жилищните наеми, таксите за детски градини и други разходи за трайно установяване през първите няколко месеца.

"Това, което обмисляме и се надяваме през декември да договорим с Европейската комисия, са допълнителни финансови стимули, които да им помогнат през първите няколко месеца от завръщането им", съобщи пред “24 часа” зам. социалният министър Зорница Русинова.

Някои общини имат инициативи за строителство на общински жилища за млади хора, което ние също бихме стимулирали в следващия програмен период, каза още Русинова.

За да се улеснят максимално завръщащите се българи, ще се направи и онлайн платформа към Агенцията по заетостта. Там освен конкретно работно място ще се получава и информация за цените на недвижимите имоти, наема, детските градини и болниците около избраното място за завръщане. Ще се дава информация и как да запишат детето си в ясла или училище.

Идеята е, когато един млад човек реши да се завърне, да му бъде оказана подкрепа, за да се установи тук, коментираха още от министерството.

Планира се и смекчаване на режима за онези българи, които са сключили брак с чуждестранен гражданин. Идеята е да се предлага и работа на чужденците, за да стане страната ни още по-апетитна за сънародниците ни зад граница. Друга идея е да се направят онлайн трудови борси като част от европейския портал за трудова мобилност - EURES.