Добра новина за социалните работници. Заплатите скачат благодарение на европейски средства.

Финансирането се отпуска, за да може да се привлекат нови хора в системата. Проблемът е, че може да предизвика напрежение между новите и старите кадри, заради разликата в заплащането, предават от bTV.

Става дума за два пъти по-високо възнаграждение за бъдещите кадри, които биха се хванали на работа.

За сравнение, в един най-обикновен център за настаняване от семеен тип, един работник с висше образование получава заплата около минималната за страната - приблизително 600 лв.

Центровете са делегирани от държавата дейност. Работодател е общината, на която се превеждат парите за тях.

"На нас ни е много трудно да мотивираме хора да дойдат да работят при нас. Готвят, сменят памперси, къпят ги, всичките тези неща се правят понякога от един човек, защото не можем да покрием графика да са двама", обясни Цветан Предов, ръководител на социални услуги.

И именно за да мотивира новите кадри, държавата планира да субсидира заплати на новозначени социални работници с помощта на европейски пари. Свободните места ще се заявят в бюрата по труда. Заплатата ще е около 1200 лева. Програмата ще субсидира заплатите на новоназначените за година и половина, а за наставниците им – 6 месеца.

По програмата ще се назначават не само млади хора, които току-що са завършили специалността в университетите, но и всеки, който иска да е социален работник, като ще се осигурява необходимото обучение.