Жителите на село Белащица и околните села в Родопската яка излязоха на нов масов протест срещу кариерите. Той започна с митинг в центъра на селото прерасна в автомобилно шествие, което премина през Околовръстния път на Пловдив.

Хората настояват държавата, чрез своите ресорни министерства, да реши категорично, че територията на находище Белащица няма да бъде предостъпвана повече за добив и кариерата с площ близо 530 декара ще бъде затворена след изтичане на договора на „Европейски пътища“ АД на 3 февруари 2022 г. Договорът на другия концесионер, добивал на нейна територия, „Холсим кариерни материали“АД, изтече на 01 февруари тази година.

Взривът на нетърпимост и недоволство сред хората отново избухна след новината, че са в ход процедурите по удължаване на договорите на „Холсим кариерни материали“ АД и „Европейски пътища“ АД за съответно 15 и 25 години, които унищожават огромни територии от Родопа планина и сипят прах чрез мощни взривове буквално на метри от къщите на живеещите в Белащица. Вече повече от три години заинтересованата общественост се противопоставя с всички законови средства на инвестиционните намерения за удължаване на сроковете и разширяване на териториите за добив на инертни материали в находище „Белащица“, Община „Родопи“, Пловдивска област.

„В резултат на тези усилия постигнахме немалко: инициирахме завишаване на контрола по концесионната дейност; получихме разбиране и съдействие от страна на органите за местно самоуправление и Областната управа; почти година се радвахме на чист въздух и спокойствие от взривове и шум, което беше резултат от временното преустановяване на дейността на концесиите чрез Заповед на МЕ. Но всичко се оказва временно решение!”, казват организаторите от Инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица".

Въпреки категоричното мнение на жителите на засегнатите населени места и на Община „Родопи“, че откритият добив на инертни материали е несъвместим с нормалните условия за живот в жилищна среда, въпреки желанието и намерението на гражданите и общинските власти да развиват този район като зона за отдих, култура и туризъм, инвестиционните намерения за още десетки години взривове, шум, прах и безкрайни върволици от огромни камиони не престават.

Белащица на протест срещу кариерите, блокираха път

Протест срещу кариерите над пловдивското село БелащицаЖители от 6 пловдивски села блокираха за около половин час движението по Околовръстното шосе на Пловдив