Годината е 2011. Онзи есенен ден на октомври би трябвало да е най-щастливият ден за една жена. Деяна най-после е прегърнала своето дете и излиза от болницата - готова да го прибере у дома, да го отгледа.

Изписана е от болница "Шейново", но малко след това вдига температура. Бърза помощ констатира неразположение, изписват обезболяващи. Роднините не предполагат, че в следващите дни четири болници ще си прехвърлят стенещата от болка Дeяна.

Никой не предполага, че тя няма да се радва на детето си дълго, а години по-късно то ще носи цветя на нейния гроб.

Първата болница, която я приема след това е Инфекциозна, която констатира, че родилката задържа вода. Следват дълги часове разкарване с линейка, защото лекарите казват, че не могат да се справят. Има обаче нов проблем - никой не иска да я приеме.

В крайна сметка Деяна е приета в "Пирогов". Направена й е спешна операция, в която от нея изтичат десетки литри вода. Следва кратко стабилизиране и приемане в Александровска, където постепенно органите й отказват.

Вече е 2019, а за случая са обвинени шестима лекари. Делото се точи с години, но тази седмица нещата се върнаха в изходна позиция.

"Стана благодарение на съдебния заседател Пламен Киров. Целият съдебен състав си подаде отвод заради неговото поведение към председателя съдия Ангелова, както и към мен. Най-вероятно са му платили и той е маша в ръцете на обвиняемите", заяви майката на загиналата родилка - Людмила Велинова пред bTV.

Случаят беше почти на финала. Оставаше да се разпитат още шестима свидетели и вещите лица по експертизата. Беше…

"Вече загубих всякаква надежда, че един ден ще стигнем до края. За мен това е абсолютно недопустимо. Делото беше почти на финала, гледаше се в Софийския градски съд (СГС). Бяха разпитани 36 свидетели, оставаха само шестима. Не знам как бих издържала всичко отначало, не знам вече ще има ли някога присъда", коментира Валентинова пред "24 часа".

Шестимата подсъдими лекари са обвинени в това, че при професионална непредпазливост са причинили смъртта на Деяна, която умира на 24 октомври 2011 г. вследствие на сепсис. Иначе казано - причиняване на смърт поради професионална непредпазливост.

И така… едно семейство ще продължи да се бори. Колко още? Никой не знае!