Като председател на Управителния съвет (УС) на Агенция "Пътна администрация" няма да позволя държавната пътна администрация да е дъвка в предизборната кампания на партиите. Това се казва в позиция на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Йордан Вълчев по повод вчерашното обръщение на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков във "Фейсбук" към перничани.

Със заявката за спазено обещание Петков споделя научена на среща с Вълчев информация за напредъка на работата по проекта: "Изграждане на система за автоматизирано реверсивно движение на републикански път I-1 "София-Владая-Перник" в участък от км 275+763 до км 282+460 и от км 285+500 до км 287+000". Той посочва още, че като водач на листите на ПП-ДБ за Перник и София поемам ангажимент да следи отблизо реализацията на проекта.

Остра реакция от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) последва още снощи.

МРРБ към Кирил Петков: Не сме игрище за политически манипулации

В позицията си Йордан Вълчев заявява, че е провел среща с Кирил Петков по негово настояване и на нея съпредседателят на ПП-ДБ е получил информация за определени проекти, за реализирането на които няма никакъв принос.

"Като председател на УС на АПИ искам да изразя моята позиция и тази на агенцията във връзка с проведената на 16 август 2024 г. среща с г-н Кирил Петков. На първо място категорично възразявам срещу опитите на всезнаещи, но всъщност нищо неразбиращи от материята политици да внушават, че работата на Агенция "Пътна инфраструктура" се ръководи от техния предизборен график. Зад всеки пътен проект стои трудът на много висококвалифицирани експерти и съпредседателят на ПП г-н Кирил Петков, въпреки своята изключителна компетентност, не е сред тях", изтъква Вълчев.

Той подчертава, че ръководството на АПИ няма да допусне усилията на пътната администрация да бъдат омаловажавани. Йордан Вълчев допълва, че към изпълнението на обектите се пристъпва, когато има техническа готовност и финансова обезпеченост, а не когато един или друг политик реши да си прави пиар на гърба на АПИ, без дори да е наясно с тяхното местоположение.

"С оглед на предстоящата предизборна кампания заявяваме, че АПИ няма да позволи да бъде въвличана в нея", завършва Вълчев.