Шествие в памет на убитите в катастрофи деца започна в София пред парламента. То е по идея на родителите на убития от пиян шофьор 14-годишен Филип - Красимир Арсов и Николина Петкова. Техният син бе блъснат на 2 септември миналата година.

За смъртта му е подведен под отговорност Петър Тодоров. Той е обвинен в причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение. При ограничение от 30 км/ч той се е движел с 88 км/ч в градски условия в центъра на София. Управлявал е автомобила си и с 2,2 промила алкохол в кръвта. Приближавайки кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман" в София, на пешеходната пътека не е спрял, блъснал е момчето и го е убил. По време на катастрофата в автомобила на Тодоров са се возили жена и малко дете.

 
Да, знаем, че има проблеми в държавата в много сектори, но никога не сме си помисляли, че такова нещо може да се случи в центъра на София - пиян, с три пъти над позволената скорост да отнеме предимството на дете на пешеходна пътека и да го убие, каза Петкова в началото на протеста. 

При нас нещата се случиха доста бързо, защото фактите са неоспорими. Убиецът бе заловен на място, пред десетки свидетели, добави тя. И напомни, че по много дела експертизите се чакат с години.

С нашия личен пример трябва да покажем, че сме нетърпими. Не искаме да няма повече такива родители като нас. Не искаме да има повече деца, които няма да прекрачат прага на училището или университета. Това са бъдещи лекари, бъдещи данакоплатци, каза Петкова. И поиска неизбежност на наказанията и адекватен размер на санкциите. 

 
Това е трети протест на родителите на Филип - Красимир Арсов и Николина Петкова. Те излязоха на демонстрация и през февруари, когато се разбра, че Тодоров е пуснат под домашен арест, както и през април, когато бе даден старт на делото в съда. Тогава те се събраха пред Съдебната палата. Следващото заседание по процеса е насрочено за този петък, 20 септември.

Очаква се шествието да мине по бул. "Руски" – ул. "Раковска" и да завърши на кръстовището на ул. "Гурко" и ул. "Шишман", където бе убит Филип, пише 24 часа.

"Идеята е всяка година, в деня преди първия учебен ден, да отдаваме почит на децата и младите хора, които никога повече няма да прекрачат прага на училището и университета си! Децата и младите хора, които, като общество, не успяхме да защитим!

Крайно време е наистина да си дадем сметка, че без личен пример с действията си, както и реален масиран натиск върху отговорните институции, съучастници в избиването на бъдещето на България, тази безмислостна война никога няма да спре!", пишат от сдружението "Ангели на пътя", което подпкрепя инициативата.