Все по-често ни се налага напоследък да казваме, че да си майка в България, си е направо изпитание. Огромна част от майките с колички се чувстват не просто безпомощни, чувстват се като инвалиди - а всички знаем какво е да си инвалид в страната ни. толкова безобразно сложно е придвижването на майките с техните бебета по нашенските улици, че да мислят за по-възвишени неща, като възпитание, обучение и просто спокойно майчинство... на горките майки не им хрумва. Те се занимават с препятствията по тротоарите, където изобщо ги има, с дупките по улиците, с опасностите, дебнещи децата им. Ежедневно.

Такъв е случаят и с поредната майка от Пазарджик, опитваща се с две деца да преодолее всички накацали по тротоарите до частна болница автомобили, през всичкото това време да ги пази от преминаващите по улицата коли, чиито шофьори се изнервят от вида на пешеходци по тях и даже... да запази децата си читави. Ето какво написа Ваня Николова във Facebook:

"Не искам да се заяждам или да обиждам собствениците на автомобилите, които са паркирали по тротоара до парка на Ескулапа. Днес вървейки по тази улица изпитах големи затруднения, с детска количка и още едно дете. Да не говорим, че по-надолу, след кръстовището, трябва да вървиш по средата на улицата, а ако в същото време минава друга кола, ти се изнервя водачът й, защото трябва да спре и да те изчака да се мушнеш някъде между колите, за да може да продължи. Знам, че ни е болна темата с паркирането, но поне не паркирайте по тротоарите.

Има правила, има закони, но никой не ги спазва, защото няма контрол, няма санкции, няма наказани. Нямам и никакви надежди, че в бъдеще нещо в България може да се промени, единственото, за което се надявам, е у хората да са останали някакви чувства, като неудобство и срам, когато осъзнаеш, че си сгрешил или не си прав да се поправиш. Това е и целта на поста ми. Надявам се някой да го види, някой от собствениците на тези автомобили и да се почувства неудобно и утре да се замисли дали пак да се качи да паркира на тротоара. НАДЯВАМ СЕ... наивно е, но все пак".

Че е наивно, съгласни сме. Но ще публикуваме снимките на насилниците над майки и бебета, пък кой знае - може и да се засрамят.