Театралната актриса Мария Петрова-Енева сподели в профила си във Facebook своето мнение относно скандала с директора на Театъра и Филхармонията в Разград – диригента Левон Манукян. Повод за нейния коментар е повдигнатото обвинение срещу Манукян за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той бе пуснат от ареста под гаранция от 50 000 лева. 

Според прокуратурата, в схемата, при която са източени близо 1,7 милиона лева от Министерството на културата, са замесени четирима души. Разследването се води в Пловдив, тъй като двама от задържаните са арестувани на магистрала „Тракия“. Информацията гласи, че става дума за фиктивни назначения на служители в театъра в Разград.

Театралната актриса изрази възмущението си от ситуацията и отправи остри критики към ръководството и институциите, които според нея са допуснали подобна злоупотреба. В своята публикация тя заяви:

"Гледам историята с директора на театъра в Разград - Манукян по Нова телевизия, на който му е повдигнато обвинение за присвояване в особено големи размери – той е пуснат под гаранция срещу 50 000 лева. /Браво – има ги спестени/. Изумително е как някакви измислени хора, които не са стъпвали в Разград, са получили за 3-4 дни сумата от 25 000 лв., на фона на смешните 1000 лв., които получават истинските служители на театъра за месец, които възторжено посрещнаха поредния нов директор."

Актрисата не скри разочарованието си от липсата на контрол и отговорност от страна на Министерството на културата, както и от начина, по който се разпределят държавните средства.

"Малко е да кажа, че съм възмутена, шокирана. Боли ме за милите наивници на средна възраст, които пак ще преживеят стрес: 'Ще го има ли театъра или не?' А къде беше Министерството на културата? Кой разписваше тези пари и как толкова лесно ги раздаваше? Няма ли контрол за финансово разхищение и откровена кражба?", пита тя.

Петрова-Енева повдига въпроси и към хората, които участват в подбора и назначаването на директори в културните институции, обвинявайки ги, че допускат "недоразумения" да заемат ръководни постове:

"Къде са тези един куп 'корифеи' на театралното дело, които провеждат конкурсите за директори и назначават разни меко казано недоразумения за директори? Кой ще понесе отговорността? Кой ще върне парите, с които може да се реализира един много добър сезон на театъра?"

Театралната актриса изрази мнение, че трябва да има оставки и санкции за всички замесени в този скандал, като акцентира върху значението на театъра в живота на малките градове и на усилията, които тя и колегите ѝ са полагали в миналото, за да запазят този културен институт жив:

"С болка споделям това. Нямаше да го направя, ако под един от постовете по случая не прочетох, че в Разград нямало театър и нямало нужда... Аз знам как се борихме да има. Аз знам как мръзнехме, мизерствахме, но работехме яко. Как се надявахме да дойде добър режисьор, да има хубав репертоар, да дойдат млади, талантливи колеги и да се случи чудото... И то се случваше. Понякога. Имаше театър! И още има, вярвам, въпреки подобни недоразумения."

Актрисата, която вече е пенсионер, завършва коментара си с иронична забележка, че може би не бива да се занимава с тези въпроси и да се върне към грижите за цветята си. Но в думите ѝ личи, че въпреки това остава ангажирана и болката от случващото се в театъра все още е жива:

"Всъщност аз съм пенсионер отдавна и какво ли ме интересува това – я да си гледам цветята".

Още за аферата "Манукян" - четете тук:

Арестуваха диригента Левон Манукян

Театрални шефове източили милиони от МК, белезници и за посредник каскадьор

Освободиха срещу гаранция от 50 бона диригента Манукян, обвинен за присвояване

Поискаха ареста на счетоводителя, помогнал на Левон Манукян

Служител на МК свързвал директорите на театри с мозъка на престъпната схема

Министърът на културата: Схемата в Разград е нещо кардинално ново

Откриха изтичане на големи суми от театъра в Смолян, полиция отвела директора*