Един кандидат за общински съветник "яко сгази лука". Общо взето така може да се обобщи цялата ситуация с изказването на Тома Белев.

"Екологът" бе кандидат за общински съветник от "Демократична България". В разгара на политическата кампания обаче Белев направи едно изказване, което възмути голяма част от населението - думи, които касаят едни евреи, едни концлагери и едни вагони и едни пътувания към обречеността.

Сиреч - влаковете, в които евреите били натиквани от нацистите по време на Холокоста.

За какво става върпос?

Нека припомним думите на Белев: "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно".

Подигравателният коментар на Тома Белев на практика е в разрез с всички национални и международни документи по темата за антисемитизма. Той направи това напълно открито - в публичен пост във Facebook.

Централната избирателна комисия даде разрешение Тома Белев да бъде разследван заради поста си в социалната мрежа. Подобни изказвания се наказват с от 1 до 4 години лишаване от свобода, ако Белев бъде признат за виновен, разбира се.

Към момента казусът е на етап "повдигнато обвинение от страна на прокуратурата", а новината съобщи самият "еколог", отново с пост във Facebook.

Припомняме, че когато ЦИК даде разрешение Белев за бъде разследван, полицията го потърси на адреса му. Кандидатът за общински съветник на ДБ обаче не беше там. Търсиха го в продължение на седмица.

Беше издадена дори заповед, с която "Гранична полиция" трябваше да следи пропускателните пунктове за Белев, ако евентуално се опита да напусне страната.