Пиян шофьор се вряза в полицейска патрулка на оживен булевард в Добрич. Инцидентът е станал на 1 октомври около 22:40 ч. Няма сериозно пострадали, а водачът е задържан с прокурорско постановление за 72 часа.

Патрулиращите са извършвали рутинна проверка на друг автомобил в рамките на специализирана операция за противодействие на престъпността. „Когато влизат в патрулния автомобил, за да извършат справка в информационните масиви на МВР, друг автомобил, който идва от околовръстното на град Добрич, се врязва в патрулния автомобил, след което спира движението си в разделителна ивица на булеварда”, коментира Стоян Стоянов, говорител на Областна дирекция на МВР-Добрич.

Мъртвопиян водач блъсна патрулка, опита да избяга

Ситуацията се развива буквално за секунди, а според свидетел, шофьорът е карал с около 150 км/ч. „Патрулният автомобил беше с включени светлини, пеленгатори. Чухме автомобил, който идва зад нас с висока скорост, триене на гуми по асфалта, след което ни блъсна отзад, блъсна патрулния автомобил с висока скорост, отвориха се страничните еърбеци на патрулния автомобил”, разказва младши инспектор  Михаил Цанев, служител на 1 РПУ-Добрич.

„След това видях, че въпросният автомобил, който ни беше ударил, беше на около 30 – 40 м от нас, в лявата лента, в храстите. Излязох от патрулния автомобил, чух как водачът се опитва да напусне местопроизшествието”, каза младши инспектор Бирджан Енвер, служител на 1 РПУ-Добрич.

45-годишният шофьор се опитва да избяга с автомобила си, форсира го, но остава в разделителната лента на булеварда. Мл. инспектор Енвер го изважда от колата и му щраква белезниците. „Лицето след като го изправихме, трудно стоеше на краката си. Не беше адекватен изобщо. Беше опасен за обществото – и за себе си, и за околните – за всички”, посочва още той.

„Има и свидетел, който е карал зад въпросния автомобил. Тук искам да благодаря на такива, които съдействат, виждат ситуацията и застават с името си – такива граждани, които са готови да кажат истината и да помогнат. Момчето отби, каза: Аз видях цялата ситуация. Управлявах зад автомобила, който си движеше с много висока скорост, криволичеше по пътя”, казва още Цанев.

При последвалата проверка, дрегерът отчита 2,37 промила в издишвания от водача въздух, а обяснението му било, че е пийнал доста, но бързал за среща, пише Нова.

„Щастливата развръзка от цялата ситуация е, че колегите са били в автомобила, както и гражданите, които са били спрени за рутинна проверка. Така че, не се е стигнало до трагичен инцидент и съответно въпросният пиян водач не е успял да влезе в централна градска част, където да нанесе по-големи щети”, добавя Стоянов.

Щастлива случайност е и че автомобилът се е спрял в храстите на разделителната ивица, защото в противен случай е можел да предизвика челен сблъсък.

„С колегата сме натъртени, понеже ударът е отзад, нали не се очаква, не си подготвен, чу се само шум, блъскане, глухота – всичко става за миг”, разказва младши инспектор Цанев.

Младши инспректор Енвер е благодарен, че жив и здрав се е прибрал при семейството си. „Благодаря също на всички граждани, които се спряха, оказаха ни съдействие. Нека да има повече такива хора, които да помагат на полицията. Нашата работа е да помагаме на хората и се радвам, когато и хората също оказват съдействие на полицията”, казва той.

Задържаният шофьор има още едно провинение за каране в нетрезво състояние от 2019 г.