Група бездомници са превзели поредния парк в Пловдив. Сигналът е за градинката на ул. Капитан Райчо, съвсем близо до Тримонциум. Ежедневно, денонощно голяма част от пейките са заети от група хора – мъже и жени, които пият бира, говорят шумно и ползват озеленяването за естествените си. Кошовете за боклук преливат от бутилки бира и остатъци от храна, а често боклуците дори не се вдигат от пейките, пише TrafficNews.bg.

Градинката е за всички, а реални никой друг не може да я ползва, тъй като редовно тези хора заемат сенчестите пейки, пият бира, говорят на висок глас, викат. Поняйига са агресивни, заяждат се с минувачите или онези, които се престрашат да седнат в парка. Ако намерят свободна пейка и тя не е отрупана с боклуци или оградена с празни шишета бира. И това – в центъра на града. Не смеем да им направим забележка, защото започват да викат, да псуват, да обиждат, възмущава се друга жена, която споделя, че иначе използва парка, за да намира прохлада в топлото време. Сега не смея да седна, допълва тя. Денонощно е така, нощно време спят по пейките, а сутрин всичко започва отначало, бърза да сподели трета възрастна жена.

Медиата се свързала с ОП Общинска охрана, които би трябвало да не допускат подобни прояви и да следят за охраната на зелените зони, парковете и градините. Те са с правомощия да упражняват контрол и да съставят актове за установени нарушения. От дружеството заявиха, че са наясно с проблема и неведнъж са извършвали акции, за да разгонят насъбралите се бездомници. Пред медията ни поеха ангажимент отново да направят оглед на мястото и съвместно с полицията да извършват по-сериозен контрол. 

Общинска охрана призовава гражданите да подават сигнали за нарушения на телефони 032 636 263 и 032 6166, за да може те да бъдат обработвани своевременно.