Възпитаничка на 22 СЕУ „Георги С. Раковски“ в София повдигна тревожни въпроси относно поведението на учител в училището след инцидент, при който нейна съученичка припаднала в час.

В пост в социалната мрежа Фейсбук, Неда Радилова разказва шокираща история за пълната липса на адекватна реакция от страна на преподавателя и за това как учениците сами се опитали да окажат помощ на припадналото момиче.

Според Неда, инцидентът се е случил във вторник, по време на първия час по география.

„По време на обичайния петминутен тест момичето пред мен вдигаше ръка, за да помоли за разрешение да отиде до медицинската сестра, защото не се чувства добре. Учителката ѝ отговори с ироничен тон: „Ох, айде отивай, щом е чак толкова спешно да прекъснеш теста“, разказва възмутеното момиче.

Секунди по-късно ученичката се свлякла на земята. Съучениците ѝ се опитали да ѝ окажат първа помощ – някои от тях я поставили в удобна позиция, а други побегнали към медицинския кабинет, за да повикат лекар. Твърди се, че през това време учителката била заета с това да си гледа в телефона, тя заявила на учениците да се върнат по местата си и да довършат теста.

„През това време помолихме госпожата за помощ, тя си гледаше в телефона и най-накрая каза: “Ако обичате, правим тест, всички моментално на местата, включително и това припадналото момиче на земята”, споделя Неда. По нейните думи, класът останал в шок от тази постъпка и безразличието, проявено от учителката.

Медицинската сестра пристигнала едва след намесата на съучениците, премерила кръвното на момичето и с помощта на няколко момчета я отвела в медицинския кабинет. След като ситуацията била овладяна, учителката продължила часа с думите: „Какво да правя, все пак имаме и урок за учене“, което още повече възмутило учениците.

Твърденията за поведението на учителката възмутиха и потребители на социалната мрежа Фейсбук.

„Да видиш едно ДЕТЕ на земята в безсъзнание и да не окажеш никаква помощ е нечовешко. Днес ние научихме един житейски урок. У нас госпожо Рангелова-Василевска, остава съмнението колко добър човек сте“, заключава Неда в публикацията си, като отправя редица въпроси към учителката: „Как може да оставите човешки живот в ръцете на 28 14-15 годишни деца? Има човек с нужда от спешна медицинска помощ, а Вие не реагирате – защо? На какво ни учите нас?“.

Скандалният случай поставя въпроса за отговорността на учителите и за отношението към здравето и благополучието на учениците. Неда подчертава, че зад високите оценки и имиджа на престижните училища често се крият преподаватели, които се интересуват повече от резултатите, отколкото от децата.

GlasNews.bg ще направи опит да се свърже с ръководството на 22 СЕУ „Георги С. Раковски“, за да изложат позицията си относно твърденията по-горе.

Мухлясал хляб, шунка и... резенче кисела краставица за закуска в училище! СНИМКИ