Столицата е домакин на две събития днес - София Прайд Фест и поход в защита на семейството. 17 години след началото на гей парадите у нас те продължават да предизвикват разнопосочни коментари. Какви са различните гледни точки коментират Симеон Василев, ЛГБТИ+ активист, и Александър Сиди от ВМРО.

„Ние винаги сме разговаряли спокойно. Тук има сблъсък на гледни точки, на идеологии, но не бива да допускаме напрежение и липсата на сигурност за участниците в шествията", каза Василев.

Провеждат шествие за семейството днес в София

„България е в средата на една огромна демографска криза, а демонстрацията на различната сексуалност категорично не носи подобряване на демографската картина', каза Сиди.

Църквата за "София прайд": Публична демонстрация на греха точно на Задушница

Според него София Прайд Фест е проява на "наглостта на организаторите в днешния християнски празник вместо да почитаме починалите ни близки, ще гледаме полуголи хора, които откраднаха знамето на дъгата".

„Църквата пази морала на нацията, но не може да определя как да живеят хората. Трябва да има свободно изразяване, но шествието за семейството се превърна в антишествие. Аз не виждам решение на демографската криза с концерт и проповед на площада", поясни Василев пред Нова.