Стотици роднини, близки, приятели и колеги си взеха последно сбогом с актьора Йосиф Шамли, който завинаги ще остане на 47.

Обаятелният чаровник си отиде от този свят в понеделник по обед. А днес Народният театър "Иван Вазов" се оказа тесен, за да побере всички онези, дошли да се простят с талантливия мъж.

Към момента е ясно, че носителят на две награди "Аскеер" сам е посегнал на живота си, като се е обесил в дома си в столичния кв. "Манастирски ливади".

Сигналът до телефон 112 е подаден от приятелката му Полина Костова, с която живеел на семейни начала, и която първа се натъкнала на ужасяващата гледка. Тя разказала пред полицията, че напоследък двамата имали проблеми в отношенията си.

Майката на Йосиф, журналистката Искра Банкова бе съкрушена от вестта за смъртта на сина си.

"Няма живот за мен вече. Загубих детето си… Йосе, маме, няма слънце и въздух за мен вече до края на дните ми. Йосенце, защо съдбата беше така жестока, рожбо ненагледна, златно мое талантливо момче?".

"Братле, умирам от мъка. Батко мой! Обичам те! Сбогом, братле! Ще се видим горе при звездичките!", написа във Facebook сестра му Мила.

"С брат ми правихме какви ли не щуротии. Помня, че когато бях малка, ме взимаше от училище и в трамвай №4 пред всички хора започваше да театралничи и да прави всякакви артистични маймунджулъци. Аз не знаех от смях или от срам да се прегъвам. С него беше винаги забавно, имаше идеи, никога нямаше "скучно" в ежедневието ни…

Съвършено е изкуството, съвършен беше Йосиф на сцената, затова и имаше 2 Аскеера. Но това са животът и смъртта, понякога неочаквани, несъвършени, безмилостни, учещи, перфектни, трагикомични.

Смъртта от никого няма да избяга, тя рано или късно идва, за да си дадем сметка колко е важно да не бъдем сериозни. Излях толкова сълзи, колкото амазонската джунгла, когато вали. Знаех, че трябва да се върна, за да сме заедно. Дойдох, а той си тръгна", написа Мила.

Йосиф Шамли бе дългогодишен актьор в трупата на Народния театър "Иван Вазов", като в последния сезон той беше част от спектаклите "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, "Наблюдателите" от Константин Илиев, "Опит за летене" от Йордан Радичков, "Калигула" от Албер Камю, "Спускане от връх Морган" от Артър Милър, "Теремин: музика, любов и шпионаж" от Петър Зеленка.

Освен в театъра и киното, актьорът направи шеметна кариера и в редица известни български филмови продукции - "Дяволското гърло", "Откраднат живот", "Връзки", "Под прикритие", "Тя и той".

Поклон пред паметта му!

Снимки: БГНЕС