Жители на Стара Загора изразяват недоволството си от новопоставените пластмасови гърбици пред училище „Кирил Христов“, които според тях създават сериозен шумов тормоз и нарушават спокойствието в района.

В тази връзка Пенка Стоянова публикува отворено писмо във Facebook, адресирано до кмета на града.

В своя пост, Пенка Стоянова отправя директна покана към кмета да прекара една нощ в дома ѝ, за да усети лично шума и дискомфорта, които причиняват гърбиците.

„Здравейте, г-н кмете. Каня Ви на гости у нас да пренощувате. Ако въобще можете да заспите,“ пише тя, като допълва: „Сигурна съм, че още на другия ден ще премахнете пластмасовите гърбици пред у-ще "Кирил Христов" и ще ги замените с гумени такива или в най-добрия случай с асфалтова гърбица“.

Пенка Стоянова отбелязва, че замяната на пластмасовите гърбици с по-подходящи варианти е задължителен акт, който ще осигури на жителите на района спокоен и възстановителен сън. Тя настоява за гумени гърбици или асфалтово решение, което да редуцира шума и да минимизира вредния ефект върху качеството на живот на хората в съседство.

Постът на Пенка не остана без отзвук сред потребителите в социалната мрежа, като мнозина изразиха подкрепа и споделиха сходни впечатления за пластмасовите гърбици. „Ужасни са. Трябва да се сложат асфалтови с пешеходна пътека отгоре,“ написа Марин Георгиев, а Троян Василев добави: „Да не говорим как се чупят колите с тях…“

Шумът, предизвикан от преминаващите превозни средства през пластмасовите гърбици, според жителите на района е не само дразнещ, но и вреден за здравето. Според проучвания, дългосрочното излагане на силен шум може да доведе до проблеми със съня, стрес и повишаване на нивата на тревожност. Това е особено обезпокоително в зони, където живеят семейства с деца и възрастни хора.

Поставянето на пластмасови гърбици пред училище „Кирил Христов“ е мярка за безопасност, но се оказва, че материалът и конструкцията на гърбиците не са подходящи за район с интензивен автомобилен трафик. Дали въпросните гърбици ще бъдат подменени с такива, които ще намалят шума и ще бъдат по-щадящи към превозните средства - предстои да разберем.

Снимка: Община Стара Загора / Пресцентър