Не се оправдаха очакванията на експерти и финансисти, че има трайна тенденция на забавяне на ръста на цените на храните по тържищата в страната, защото през отминалата кратка седмица (20-24 септември), заради официалния празник, Деня на Независимостта на България на 22 септември, цените на храните на едро поскъпнаха с над процент, след като преди това четири поредни седмици поскъпването се забавяше.
Затова пък ценовите рекорди по тържищата продължават вече десета поредна седмица, толкова дълго време на непрекъснато поскъпване на храните на едро не е отчитано от пролетта на 2015 година, след което е последвало продължително поевтиняване.
През отминалите четири работни дни цените на храните на едро нараснаха с 1.11%, след като в предходната седмица (13-17 септември) по тържищата беше отчетен минимален спад от 0.06 на сто, което е в рамките на статистическата грешка. Това показват последните седмични бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), а предположенията за допусната грешка са основателни, тъй като от всичките 37 хранителни продукти, включени в бюлетина на ДКСБТ в периода 13-17 септември, 26 поскъпват, 9 поевтиняват и два са без промяна.
Така общото повишение с натрупване за десетте поредни седмици е с 11.57 на сто.
Месечната равносметка
За 24-те дни от началото на септември цените на храните на едро са нараснали с 1.80 на сто, а за целия август повишението е с 6.65%. За юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
От тях става ясно, че последният спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни - 2 юли), когато храните по стоковите тържищата са поевтинели с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли) цените са спаднали съответно с 2.98% и с 1.87 на сто.
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до момента храните на едро по тържищата в страната са поскъпнали с 5.05%, колкото и от началото на 2021 година.
Седмичната равносметка
Тя показва, че от всичките 37 хранителни продукта, включени в седмичния бюлетин на ДКСБТ, 14 са поскъпнали, 7 са без промяна в цената, а 16 са поевтинели.
Освен това, заедно с постоянното поскъпване намаляват ценовите разлики на храните по области. През отминалите четири работни дни (13-17 септември) разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове, е следната: най-голяма е разликата от 4.38 лева при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг до 13.50 лв./кг в Хасково); при кравето сирене разликата е 3.72 лева (от 5.28 лв./к в Добрич до 9.00 лв./кг в Силистра); 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново"; при зрелия фасул разликата е 2.75 лева (от 2.05 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в Хасково); 2.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас); при ориза разликата е 1.35 лева (от 1.65 лв./к в Смолян до 3.00 лв./кг в Бургас); 1.10 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.60 лв./литъра в Хасково до 3.70 лв./литъра в София); при брашното тип 500 разликата е 0.67 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.35 лв./кг в Шумен и Благоевград); 0.46 лева е разликата при захарта (от 1.22 лв./кг н Добрич до 1.68 лв./кг в Силистра) и при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.17 лв./броя в Силистра до 0.25 лв./броя в Смолян).
При основните месни, млечни и други хранителни продукти пет са поевтинелите, 5 са без промяна в цената, а 10 са поскъпнали, като трендът е в нормални граници, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти - от минус 2.1% до плюс 1.5 на сто.
На седмична база най-много са поскъпнали пилешките кренвирши (+1.5% до 4.18 лв./кг), следвани от ориза (+1.4% до 2.25 лв./кг), замразеното пиле (+0.9% до 4.64 лв./кг), зрелия фасул (+0.8% до 3.80 лв./кг) и слънчогледовото олио (+0.3% до 3.20 лв./литъра). Без промяна в цената са яйцата (0.21 лв./броя) и пакетчето масло 125 грама (1.78 лв./броя).
Най-много е поевтиняла захарта (-2.1% до 1.36 лв./кг), следвана от трайния варено-пушен салам (-1.4% до 9.00 лв./кг), брашното тип 500 (-0.9% до 1.06 лв./кг), лещата (-0.4% до 2.61 лв./кг) и кашкавала "Витоша" (-0.3% до 11.42 лв./кг).
При зеленчуците на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е по-широк - от минус 13.7% до плюс 10.1 на сто. Най-много са поевтинели полските домати (-13.7% до 1.13 лв./кг), следвани от зеления пипер (-8.2% до 1.45 лв./кг), червения пипер (-7.9% до 1.75 лв./кг), морковите (-3.9% до 0.59 лв./кг), зелето (-3.1% до 0.95 лв./кг), оранжерийните краставици (-2.5% до 1.95 лв./кг) и корнишоните (-0.5% до 1.98 лв./кг). Поскъпнали са само оранжерийните домати (+10.1% до 1.96 лв./кг) и зрелия кромид лук (+1.1% до 0.88 лв./кг). Без промяна в цената са картофите (0.77 лв./кг).
При плодовете наблюдаваните от ДКСБТ, също преобладават поевтинелите, като трендът при тях по това време на годината също е доста широк - от минус 9.9% до плюс 3.7 на сто. Най-много са поскъпнали прасковите (+1.4% до 2.25 лв./кг) и пъпешите (+3.7% до 1.40 лв./кг), а най-много е поевтиняло гроздето (-9.9% до 1.45 лв./кг), следвано от дините (-4.3% до 0.44 лв./кг), ябълките (-4.0% до 1.21 лв./кг) и бананите (-0.5% до 2.05 лв./кг).