Глоба от 100 000 лева ще плати ТЕЦ "Бобов дол" по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районнния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд-Кюстендил.

Санкциите на централата за последните пет години за допуснати вредни емисии при работа на блоковете вече възлизат на около 800 000 лева. Проверката е извършена по сигнал на 20 март 2023 г. Експерти на РИОСВ-София установили силно запрашаване на въздуха в района на Големо село, предава БНР.

To идвало от открит въглищен склад и от фигурата за съхранение на въглища, разположена до водоохладителните кули на централата каквато фигура има изградена и сега с депонирани въглища и слама за гориво.

Оросителната система на открития склад не е работела, нито е имало предприети мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества чрез оптимизиране на условията за товарене и разтоварване чрез намаляване на височината на разтоварване, използване на улеи, намаляване на обема на товарните дейности, ограничаване на дейностите при високи скорости и съобразяване с посоката на вятъра или ограничаване по друг подходящ начин - според съставения Констативен протокол от проверката.

Често местните хора по Разметаницa сигнализират за силно запрашаване в района на ТЕЦ-а. Въпреки, че е изграден зелен пояс около терена и през лятото се прави редовно водно оросяване, то е непредотвратимо, особено при силен вятър.

В перспектива централата може да мине на гориво газ и водород, тогава ситуацията ще се подобри значително, коментират от ръководството на дружеството.