277 първокласници прекрачиха училищния праг в Община Марица. В учебните заведения се обучават повече от 3 000 ученици заедно с подготвителните групи.

Кметът на Община Марица Димитър Иванов откри учебната година в родното си училище. Той  поздрави учениците и учителите от СУ „Васил Левски“ в Маноле, в което тази година ще се обучават 35-ма първокласници.

„Радвам се да видя в очите ви вдъхновението и любопитството за нови знания. Те ще ви дадат смисъла за развитие, израстване и усъвършенстване“, каза в приветствието си към учениците кметът Димитър Иванов. Той подчерта, че всички учебни заведения са реновирани и посрещат своите ученици в обновени класни стаи и с нови игрища. „Всичките ни усилия за изграждане на съвременна образователна инфраструктура са насочени към бъдещето на Община Марица – децата. Те ни радват с успехите си в училище, в спорта, в изкуствата и ще продължаваме да работим за техния по-добър стандарт на живот“, заяви Димитър Иванов. Той пожела на всички здраве, благословение и осъществяване на мечтите.  

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Труд за първи път чуха учебния звънец 35 малчугани. Училището отваря врати след мащабен ремонт на класни стаи, коридори, стълбища, санитарни помещения. Със средства на Община Марица е изградена и рампа за трудноподвижни хора. Отец Кирил отслужи тържествен водосвет преди първия училищен звънец, а директорът Тоня Коева поздрави учениците, учителите и родителите с началото на учебната година.

„Празникът символизира стремежа на българина за духовност, наука и просвещение. Мили ученици, нека трудностите не ви плашат, защото тръгвате на едно прекрасно пътешествие в един нов свят – непознат, но интересен. Подайте с вяра ръка на своите учители. До вас ще бъдат и вашите родители, които са загрижени и добронамерени приятели“, посочи в словото си директорът Коева. Тя подчерта гордостта си от откриването на училищна библиотека. От тази учебна година се откриват и 6 СТЕМ кабинета, в които подрастващите ще се обучават по роботика и фотография, ще разполагат с нова кухня, с компютърен кабинет и високотехнологични стаи, оборудвани с таблети, камери и 3D очила.

За първи път гост на празника за новата учебна година в Труд бе началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова. Тя пожела на родителите да се доверят на учителите, които с професионализма си ще ги отведат по пътя на знанието. „Единствено заедно можем да успеем. Пожелавам на всички здраве, радостни моменти в училище и всеки миг да бъде в хармония. Никога не забравяйте, че знанието е сила и свобода. Знанието е единственото богатство, което не могат да ви отнемат“, подчерта Киркова.

Специални гости на тържеството бяха заместник-районният прокурор Румяна Зайкова-Калеева и Димитър Костов от Районна прокуратура – Пловдив, които са лектори по образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която от 3 години работят ВСС и МОН заедно с училището в Труд.

В края на тържеството обичаният певец Николай Славеев зарадва учениците, учителите и родителите на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със свои изпълнения заедно с гайдаря Атанас Младенов, който е учител по музика в училището.

На първия учебен ден в Труд гост бе и председателят на ОбС Марица Виолета Христодулова, която след това посети и ОУ „Васил Левски“, за да поздрави учениците, учителите и родителите на децата в училището, в което тя е била директор допреди година. „Мили ученици, бъдете дръзновени, упорити и не се отказвайте, а следвайте мечтите си! Нека трудностите не ви притесняват, а да ви мотивират. Пожелавам здраве, успехи и година, изпълнена с предизвикателства, които да преодолявате заедно и да бъдат увенчани с успех“, заяви Христодулова. Тя благодари за отдадеността и любовта на всички преподаватели и пожела на родителите да подкрепят децата си и да се доверят на професионализма на учителите с големи сърца.   

242 ученици посрещат новата учебна година в Рогош. От тях 40 първокласници. „В нашето училище е изградена СТЕМ среда на стойност 191 000 лв. В нея учениците ще учат уроците по биология, химия и физика и ще правят опити. Имаме и пет технологични кабинета, в които са монтирани камери, предаващи на живо уроците. Обновена е и компютърната зала. Ще бъде изградена и кухня, в която децата ще се учат да приготвят различни ястия и да сервират“, каза от своя страна директорът на училището Мария Мирова-Гюзелева. Тя благодари на родителите за доверието, с което изпращат децата си в училището и пожела на добър час на всички. В учебното заведение в Рогош учат и 40 деца от Трилистник.

18 първолаци прекрачиха прага на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Скутаре. Празникът за кметицата Катя Тодорова беше двоен, защото изпрати в първи клас най-малката си дъщеря Рая. Тя я повери в ръцете на класната й Елена Неделева. В двора на училището имаше поставена кутия за дарения за малкия Денис Еминов.

В Царацово за първи път в класната стая в ОУ „Дядо Иван Арабаджията“ влязоха 19 деца, а кметът Димитър Петров пожела успешна и ползотворна учебна година на всички ученици, на техните учители и родители. В училището в Бенковски за първи път бе открита нова паралелка по мехатроника, в която ще се подготвят кадри за предприятията в индустриалната зона на общината.

Всички 277 първокласници получиха папки с учебни помагала, осигурени от Община Марица.