Общо 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени днес в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Депутатите решиха: Забранява се пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище

Така приет законът противоречи на Конституцията и на поредица от международни договори, по които България е страна, заяви пред журналисти Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация „Действие“. Известили сме европейските институции, добави тя.

Правният ни екип се съвещава какви действия могат да бъдат предприети, ако не бъде наложено вето - едно от тях е сезиране на Конституционния съд, но и нищожност на самия закон, защото той противоречи на изконни човешки ценности, които са закрепени с Конституцията, обясни Любенова.

С нетърпение чакаме края на 50-ото Народно събрание, защото редица от депутати правят популистка предизборна кампания, посочи тя. По думите й евтиният популизъм трябва да бъде спрян в зародиш, защото това е тест към българското общество докъде стигат пределите му да се противопоставя, пише БТА.

Българската патриаршия за промените в Закона за предучилищното образование

Протест заради забраната на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище

Снимка: От протест срещу забраната на пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата, БТА