Пандемията от COVID-19 и мерките срещу нея в различните държави доведе до очакван скок в цените, който вече се усеща.

Докато можем да е лишим от някои по-луксозни стоки, то няма как да не сложим хляб на масата си.

"Към момента все още няма скок в цената на хляба. За съжаление, в бранша се говори за евентуално повишаване на цените. Спекулира се със скок от 10-15%, за момента не го планираме", обясни собственикът на фурна Вероника Нинова.

По думите й цената на хляба се формира от суровините, електроенергията и човешкия труд.

Няма и кило, а самунът гони 2 лева. След рекорден добив от зърно, хлябът – лукс!

"Цените на тока скачат постоянно, увеличават се цените на транспорта. Може да се каже, че и трудът в сектора е доста високо платен. Това са фактори, които предполагат евентуално повишаване на цените. Заплатите на работещите в сектора са над средните както за София, така и за страната", добави тя.

Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите прогнозира скорошно поскъпване на цената на хляба.

"Тази година за първи път живеем и работим в условия на форсмажор. За първи път по време на жътва цената на зърното се покачи с 30%. За първи път имаме 200% покачване на газа и 150% покачване на цената на енергията. Има и 20% покачване на транспортните услуги, като в себестойността на хляба влиза и цената на човешкия труд, както и на ДДС-то", обясни тя пред bTV.

Затова предложи ДДС-то на всички стоки и услуги да се намали на 9%, за да може да се обере поскъпването на основните продукти и услуги.

Кукушева посочи още, че в бранша има недостиг на кадри в рамките на 20-25%, но той се компенсира по вътрешен механизъм от всеки производител.