"Искам да обърна внимание на ръководството на община Благоевград, върху един малко забравен, но все още стоящ със своята острота и актуалност проблем - безстопанствените кучета. Всички ние ги виждаме навсякъде из целия град, самостоятелно или на глутници. И като че ли тези животни станаха част от пейзажа на града ни", това пише в социалната мрежа Facebook адвокат Георги Чорбаджийски.

Поводът за публикацията на благоевградския адвокат е пореденото нападение от бездомни кучета над човек. Той посочва, че на 9-и април жена е била нападната от три кучета на улица "Ал. Стамболийски", в близост до църквата Успение Богородично. И твърди, че в резултат от нападението същата е получила разкъсно-контузна рана в областта на левия глезен и счупване на дясна лакетна става.

"Следва сложна операция на дясната ръка, в продължение на три часа, с поставяне на импланти, две седмици престой в болница, последваща рехабилитация и трудно и мъчително възстановяване, което продължава и към днешна дата", разказва адвокатът.

Георги Чорбаджийски допълва, че вече е образувано дело в Районен съд в Благоевград, с което жертвата търси репариране на неимуществени вреди - за претърпените от нея болки и страдания.

Адвокатът е категоричен, че поредното нападение от безстопанствените куче е в резултат на чиновническо безхаберие и бездействие.

"Тук въпросът е в какъв размер ще е поредното обезщетение, което община Благоевград ще трябва да плати за поредното нападение на безстопанствено куче, случило се на територията на града ни. Съдейки по актуалната съдебна практика, сумата ще е между 15 000 и 20 000 лв., в това число лихви, такси и разноски по делото.

Тук искам да задам прозаичния въпрос КОЙ?

Кой е отговорния служител от община Благоевград, който не си е изпълнил задълженията, да се грижи за популацията безстопанствени кучета на територията на общината, като това задължение, съгласно Закона за защита на животните, е вменено на кмета на общината.

Кой и как ще понесе отговорността за това, че общината ще заплати поредното обезщетение за нахапан човек, или ще сме свидетели на поредния заметен под килима случай, да не говорим за мъките, болките и страданията преживени от пострадалата.

Какви мерки /в действителност, а не на хартия/, предприема община Благоевград за справянето с този проблем, защото аз като жител на тази община, КАТЕГОРИЧНО НЕ ЖЕЛАЯ да плащам от джоба си за нечие безхаберие, пък било то и Общинско.

И тъй като новото ръководство на община Благоевград е особено чувствително по отношение на публикации в социалните мрежи, надявам се в най – скоро време да вземе мерки по този иначе наболял проблем", завършва публикацията си Георги Чорбаджийски.

Снимката е илюстративна.