Варненският квартал „Владислав Варненчик“ се сблъсква с нарастващ проблем, свързан с бездомните кучета.

Според сигнал, публикуван в социалната мрежа Фейсбук на 18-ти септември, глутница от над 20 кучета е била забелязана на поляната до блок 407 около 01:00 часа.

Авторът на сигнала споделя, че е успял да преброи поне 20 кучета с различни размери и твърди, че това не е изолиран случай. Местни жители съобщават за подобни наблюдения и в други райони на квартала, като например поляната до хипермаркет "Джъмбо".

Ситуацията е още по-тревожна предвид факта, че преди две седмици част от кучетата са нападнали и ухапали човек по лицето. Пострадалият е подал жалба в полицията.

"Едното куче се е опитвало да го събори, но тогава са били по малко, около 10", съобщава авторът на сигнала.

В коментар под публикацията се посочва, че голяма група бездомни кучета редовно преминават от поляната до хипермаркет "Кауфланд" към блок 301, като създават силен шум и безпокоят жителите през нощта:

"Не ми се мисли в каква опасност са хората тръгващи за работа по това време. Не ме разбирайте грешно, обичам животните, но задължително трябва да има редукция на бездомните животни, защото хората са в стрес и незащитени! Дано институциите си свършат работата!".

Този случай отново повдига въпроса за ефективността на институциите в справянето с проблема с бездомните животни. Местните жители призовават компетентните органи да предприемат незабавни мерки за решаване на проблема и осигуряване на безопасност за всички.

Снимка: Янка Иванова