С протест близки на загинала след АГ операция Мария Петрова поискаха справедливост. Те са категорични, че лекарска небрежност е довела до смъртта на 44-годишната пловдивчанка, която бе оперирана рутинно за премахване на миомен възел в клиника „Торакс“.

След интервенцията състоянието на Мария се усложнило, разказват роднини. Те се обърнали отново към опериралия я д-р Иван Главчев, но по време на последващ преглед пациентката прокървяла тежко, заради което била прехвърлена в болница „Каспела“. Няколко дни медиците там се борили за живота ѝ, но не успели да я спасят.

Има ли лекарска грешка? Жена почина след АГ-операция в Пловдив

Дни след смъртта ѝ десетки се събраха пред клиника „Торакс“ в Пловдив, стискайки нейни снимки и плакати с надпис „Справедливост за Мария! Искаме възмездие!“, съобщи trafficnews.

„Сестра ми си отиде само на 44 години от една уж рутинна операция. Днес протестираме в нейна памет, за да няма други опечалени семейства, за да няма други пострадали. За да призова лекарите да помнят тежестта на Хипократовата клетва, която са полагали. А не да гледат на пациентите си като на касичка“, заяви Гинка Петрова – сестра на починалата жена и организатор на протеста.

Парите за АГ операцията са били платени предварително, казва Петрова. Тя подозира, че екипът, оперирал Мария, е знаел, че нещо не е наред, но въпреки това не е предприел навременни действия, за да я спаси.

На протеста бе и майката на Мария Петрова – Петринка Креминарова, която настоя при тях да се появи екипът на д-р Иван Главчев и д-р Елена Димитрова, които са поели операцията на дъщеря ѝ в „Торакс“. От клиниката обаче им обясниха, че тази седмица двамата медици са излезли в отпуск. 

„Дойде на краката си, а я изкараха в ковчег. Остави две деца сираци, а мен вечно да чернея. Д-р Главчев – излезте при нас, погледнете ни в очите. Щом сте прави – обяснете какво се случи. Ние знаем истината. Тук сме и ще ви чакаме“, каза Креминавора със сълзи на очите. Тя разказва, че след фаталния инцидент никой от болничното заведение не се е свързвал с тях.

„Ние ще търсим правата си по съдебен път. Прекрасно разбираме колко тежка е тази битка, осъдени лекари няма. Но ние ще опитаме в нейна памет и в името на всички, които са били на наше място“, допълни Гинка Петрова.

По случая се извършва проверка от Агенция „Медицински контрол“, която все още е в начален етап. 

„Дано има възмездие!“, молят се близките, загубили 44-годишната Мария.

@glasnews "Убиха нашата Мария": Протест пред клиника в Пловдив заради починала жена ???? #клиника #Пловдив #протест #лекарскагрешка #лекари #fypage #fyp #viral #GlasNewsBg ♬ original sound - GlasNews.bg