Новогодишната трапеза ще струва различно според това в кой град от страната се намирате. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за цените на едро.
Кашкавалът например струва най-много в област Хасково, където го продават средно по 13,50 лв. за кг на едро. Същият продукт в Стара Загора на струва 9,80 лв.
Най-скъпото краве сирене ядат в София, където на едро го предлагат на цена от 9,49 лв./кг. Най-евтиното сирене може да купите в Добрич срещу 4,65 лв. за кг. на едро.
В житницата на България - района около Добрич, като цяло цените на основните храни са сред най-ниските в страната.
Най-много за килограм кайма на едро плащат във Велико Търново - 7,80 лв., докато в Добрич същото количество смляно месо струва почти наполовина - 3,84 лв./кг.
Най-скъпите замразени пилета са в Бургас - по 5,10 лв. за кг на едро. Във Велико Търново и Враца ги продават по 3,35 лв. за кг.
18,4% от разходите на българските домакинства отиват за храна, обявиха от Евростат. Така България се нарежда на четвърто място сред страните от ЕС по нxй-голям дял на разходите за прехрана на домакинствата.
На първо място са румънците, които харчат над 25% от парите си за храна. Пред нас са още Литва и Естония.