Един от най-успешните бойни клубове в Пловдив - Bultras Fight Club може да останат без зала, в която да тренират. От клуба излязоха с отворено писмо до кмета Костадин Димитров, с което обясняват проблема и го призовават за помощ. Те казват, че ако не се вземе решение са готови на протести и дори гражданско неподчинение.

Проблемът идва от това, че Сдружение „Спортен клуб по бокс и бойни спортове Ботев Пловдив“с председател Васил Боснешки, който държи с договор към Община Пловдив залата по бокс на бул. „Източен“ 10, е ограничил достъпа на „БУЛТРАС ФАЙТ КЛУБ“ до нея. Това се случва въпреки, че между двата клуба има договор за наем,  както и график за ползването на залата.  

Така над 200  трениращи – състезатели и деца, са изправени пред това да остават на улицата. Според тях в основната на тези действия на боксовия клуб е строителя на Колежа Илиян Филипов, който е съдружник с Боснешки. Според клуба по кикбокс това е вендета от Филипов, защото те са изразявали позиция срещу неговите действия в Ботев Пловдив.

Репортер на TrafficNews се свърза с кмета Костадин Димитров. Той заяви, че е запознат с проблема и каза, че се търси решение на него.

„Другата седмица ще проведа среща с двата клуба, за д обсъдим и решим проблема. И като кмет, и като спортист не толерирам такъв тип конфликти между клубове.  Смятам, че залата може да се ползва от всички. Клубът по кикбокс е един от най-успешните в Пловдив, като сами са градили всичко. Аз съм минал по този път и знам колко е трудно. Надявам се още другата седмица да имаме решение на проблема “, заяви градоначалникът.

Ето и цялата позиция на СК Bultras Fight Club, публикувана във Фесйбук:

Отворено писмо от Сдружение „Бултрас ФайтКлуб“

До кмета на Община Пловдив г-н Костадин Димитров

Уважаеми, г-н Костадин Димитров, кмет на Община Пловдив,

Уважаеми, г-н Николай Бухалов, зам.-кмет „Спорт и младежки дейности“ на Община Пловдив,

Уважаеми, г-н Атанас Узунов, председател на Общински съвет – Пловдив,

Уважаеми, пловдивчани,

Уважаеми, Ботевисти,

За пореден път ставаме свидетели на опит да се раздели не само „жълто-черната“ общност, а и целия пловдивски спорт. От месеци се натрупва излишно напрежение между спортни клубове, само и само определени личности да покажат превъзходство и възможности, както и да демонстрират своя патологичен егоцентризъм.

Над 200 трениращи в един от големите и успешни клубове по кикбокс в България - „БУЛТРАС ФАЙТ КЛУБ“са заплашени да останат без зала, в която да тренират. Клубът ни се нарежда в челната тройка на годишното класиране на Българската Конфедерация по кикбокс и муай тай, а освен над 100 картотекирани състезатели, в него тренират и над 120 деца.

Клубът ни се нарежда сред тези с най-много спечелени спортни награди за 2023 г., а през 2024г. му предстои да организира и Европейската купа.

Въпреки всички успехи, противно на логиката – сме изправени пред ситуацията да останем без място, на което нашите състезателни ежедневно и необезпокоявано да провеждаме тренировките си, за да може да защитим завоюваните до момента титли и да се представим достойно на държавни и международни турнири.

Причината – друг спортен клуб, който е част от голямото „жълто-черно“ семейство, спря достъпа ни до залата по бокс и бойни спортове в спортната зала на бул. „Източен 10“, на метри от нашия дом - „ Колежа“. Сдружение „Спортен клуб по бокс и бойни спортове Ботев Пловдив“с председател Васил Боснешки, готвят да реализират ремонт на залата, на която са наематели, а след това недвусмислено се дават заявки, че достъпът на „БУЛТРАС ФАЙТ КЛУБ“ до нея ще бъде преустановен.

Досега по график и договор двата клуба използваха безпроблемно залата, но явно нещата са се променили. Искаме да подчертаем, че отношенията между състезателите и трениращите в двата клуба винаги са били приятелски и отлични, като не в тях е проблемът за опитите за изгонването ни от залата.

Сдружение „Спортен клуб по бокс и бойни спортове Ботев Пловдив“ взима по Закона за спорта залата с площ 696 кв.м през 2017 година с наем за 10 години, като заплаща според него по 15 ст./кв.м.

След основаването на Сдружение „БУЛТРАС ФАЙТ КЛУБ“ се подписва договор със „Спортен клуб по бокс и бойни спортове Ботев Пловдив“ за ползването на залата, като всеки месец се заплаща наем към втория клуб. Договорът бе за 5 години, като досега необезпокоявано състезателите и трениращите в „БУЛТРАС ФАЙТ КЛУБ“използваха залата. Всичко това обаче се промени през юни 2024 година.

Ние смятаме, че в основата на тази промяна стоят председателят на Боксовия клуб г-н Васил Боснешки, който има бизнес отношения със строителя на стадион „Христо Ботев“ г-н Илиян Филипов.

Последният неведнъж е демонстрирал, че е готов да разделя „жълто-черната“ общественост само и само да извлече лична полза. Сега чрез своите съдружници той се опитва да „отмъсти“ на „БУЛТРАС ФАЙТ КЛУБ“, тъй като те са изразявали позиция за конфликтите случващи се в ПФК „Ботев Пловдив“, които явно не са му се нравили.

Вендетата на Илиян Филипов показва и двойните му стандарти – той се бореше за това всеки глас от „жълто-черната“ общественост да бъде чут и уважаван, а сега се опитва да „затвори“ устата на тези с различно мнение чрез нормативни и процедурни хватки. В негова помощ, освен г-н Боснешки, са и бившият зам.-кмет на Община Пловдив – г-н Пламен Райчев, който сега се подвизава като „главен инженер“ на ПИМК.

Искаме ясно да заявим, че ние конфликт нямаме с нито един от спортуващите и трениращите в Сдружение „Спортен клуб по бокс и бойни спортове Ботев Пловдив“. Напротив, в него имаме и приятели и съмишленици. Ние сме твърдо против това, бизнесмени и определени икономически кръгове, да се опитват да всяват раздор сред спортните клубове, които още повече се бият под един флаг.

Но тъй като срещу нас се пускат „нормативни хватки“, ние също ще бъдем и докрай прецизни. На практика досега спортната зала по бокс и бойни спортове на бул. „Източен“ 10, се е ползвала в разрез с нормативната уредба на Община Пловдив. Причината е, че наемателят от „Спортен клуб по бокс и бойни спортове Ботев Пловдив“ не могат да отдават на други клубове или организации залата срещу наем. Очевидно обаче, те са го правили в продължение на 4 години, като са взимали наема от „БУЛТРАС ФАЙТ КЛУБ“.

Това е основание за прекратяване на договора, но ние не искаме да се стига до подобен край. Ние сме убедени, че залата е достатъчно голяма да побере и двата клуба.

Уважаеми, г-н Димитров, ние не искаме да противопоставяме два спортни клуба, носещи „жълто-черни“ цветове. Не искаме и да и изтъкваме в двата клуба колко реални състезатели и трениращи има.

Нашето желание е да не допуснете определени субекти да всяват раздор в пловдивския спорт, за да задоволяват и чешат егото си.

Г-н Димитров, Вие сте спортен човек – прекарали сте стотици часове в същата тази сграда. Познавате чудесно спортните клубове и базата вътре. Молим Ви да намерите решение, с което да не се оставят стотици спортисти и трениращи деца на улицата. Знаете колко трудно е те се вкарват в залата, а след това и колко лесно се губят.

Ние от „БУЛТРАС ФАЙТ КЛУБ“ сме в протестна готовност, а дори не изключваме гражданско неподчинение, ако не се вземе адекватно решение, което да е в полза на спорта.

Ние разчитаме на Вашето далновидно решение, за да предотвратите конфликт между клубове, което ще в ущърб на спорта и Пловдив.

С уважение: „БУЛТРАС ФАЙТ КЛУБ“

16.07.2024 година