Обикновеният чесън поскъпна двойно само в рамките на последните няколко седмици, но по-лошото е, че на много места по пазарите той е напълно изчезнал.
Например в Търновско доскоро по пазарите имаше испански чесън, който се е търгувал по 8,50 лв. за килограм, т.е. горе-долу колкото струва килограм свинско месо. Хората го гледат с недоверие, но напоследък и той е свършил. Селските стопани не знаят дали да го купуват за разсад, защото е сравнително нов за нашия пазар.
В момента родно производство трудно се намира, производителите са си оставили колкото за семе, обясняват прекупвачи, заели повечето маси на пазара в Горна Оряховица.
Двойно поскъпване се е получило и в Плевен – от 6 лева килограмът станал… 12 лв.
Производителите обясняват, че скокът е заради повишението на цените на енергоносителите.
Преди година Вили Атанасова садила чесън в селски имот. От зеленчуков магазин в Плевен изкупували връзката с 4 главички за 30 стотинки. Зад щанда цената тръгвала нагоре - от левче до 1,50 лв. за връзка.
"Те печелят, аз губя. Затова се отказах от производството. Засадих есеняка в сандъче на терасата - да има за гозбите и туршиите, българинът не може без чесън", обобщава тя пред "24 часа".
Вносният струва между 5,50 и 6 лв. Клиентите избират по-едри главички, без да знаят, че те са поели доста изкуствен тор. Проличава си след дни - скилидките жълтеят, съхнат и олекват, а отвътре са кухи, казва Христо, търговец на зеленчуци.
Той въобще не поръчвал вече китайски чесън, защото бил лют. В действителност обаче китайски чесън почти не се внася и няма и откъде да се поръча.
Между 40 и 50 ст. изкупуват връзката пресен чесън от производителите в пловдивското село Чалъкови. През къща там хората отглеждат културата, но я продават на зелено. Цяла зима не са спрели да произвеждат. Засяват го в оранжерии и на открито, тъй като е студоустойчиво растение. От декар излизат около 15 000 връзки. Търговците ги карат на борсата с 10 ст. отгоре, а по пазарите и в магазинната мрежа в момента е лев - лев и петдесет.
В Пазарджик чесънът, където го има, се продава на цени между 8 и 9 лв. за килограм в зависимост от качеството.
"Когато няма български, го заменяме с гръцки. Той е с качество и цени като българския и клиентите го купуват", твърдят търговци.
Според шефа на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов кризата с чесъна е на път да стане перманентна, защото българските производители масово са се отказали да го произвеждат през последните една-две години.
20-годишен рекорд: Четири месеца поред храните постоянно поскъпват
Прочетете още
- 11:00 Твърдят, че мъж е откраднал кутията за дарения на болно момиче в София СНИМКИ
- 14:00 Водач на тротинетка помете полицай в Плевен ВИДЕО
- 13:00 В Асеновградско броят пораженията: Коли смлени, градини унищожени СНИМКИ
- 12:00 Ще се качат на последния влак: три зодии, които скоро ще ги връхлети късмет