6-годишно дете от Литва едва не се удави в басейна на хотел в Свети Влас. Момченцето е било оставено без надзор от майка си и е спасено по чудо от две други деца.

Малко преди 17.00 часа в петък, 6-годишното дете влиза без придружител в хотелски басейн в Свети Влас за да плува. Работното време на спасителите е приключило, а майката оставя момченцето без надзор.

 
"На видеозаписа се вижда тя как излиза от бара. Детенцето в началото плува и изведнъж потъва във водата, като две други деца го изкарват. После се намесва докторът, който е в нашия хотел и подава сигнал до 112", разказа Николай Григоров, управител на хотела.

Детето и майка му не са били гости на хотела. От управата казват, че разполагат с двама спасители, които да следят за безопасността на летовниците.

"Имаме спускач горе на пързалките, който контролира правилата на пързалката и един долу, който контролира, когато падат децата във водата. От 9:00 до 16:30 ч. спасителят си е бил на място, но ние имаме табели навсякъде без или със спасител, че всяко едно дете трябва да бъде придружено от своите родители", подчерта Николай Григоров, управител на хотела.

От БЧК уточняват, че спасителите работят с фиксирано работно време, което обаче може да бъде променяно от конкретния работодател, пише БНТ.

"Задължителен ангажимент е на родителите да следят за поведението на децата", категорична е Виолета Радева, директор БЧК-Бургас.

6-годишното момченце вече е изписано от болницата. По случая е образувано досъдебно производст