На 5 октомври, понеделник, започва ремонтът на първите 12 км от автомагистрала "Тракия" край Стара Загора в платното за Бургас, което в момента е на вълни.

Става дума за отсечката между Белозем и Оризово - към Чирпан. Некачествени са обаче общо 52 км от магистралата.

По време на ремонта трафикът ще се осъществява двупосочно в платното за София, а скоростта ще бъде намалена от 90 на 70 км/ч.

Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.

От утре работата стартира с поставянето на необходимата сигнализация и пътни знаци за въвеждане на временната организация на движение в 12-километровия участък, за да може от вторник на обекта да започне същинската строителна дейност.

Заради ремонтните работи ще бъде затворена връзката на пътен възел "Плодовитово" в платното за Бургас към третокласния път III-666 Оризово – Плодовитово – Първомай.

Пътуващите за Първомай могат да слязат от магистрала "Тракия" при Чирпан и да се върнат обратно към Плодовитово и Първомай по второкласния път II-66.

Ако времето позволи, след това строителните работи в посока Бургас ще продължат в 40-километровия участък от Оризово до Стара Загора. Когато завърши ремонтът на платното за Бургас, през следващата година ще се ремонтира и платното за столицата.

А сметката?

90 милиона лева, при това само за едното платно. Няма да има обществена поръчка, а ремонтът ще се прави от фирмата, която поддържа този пътен участък и има 4-годишен договор за тази дейност. Това е държавната фирма "Автомагистрали", която е длъжна по силата на договора си да почиства снега по цялата магистрала зимно време и да извършва текущите ремонти по нея през останалите сезони.

От АПИ не коментират какво налага стойността на ремонта да е толкова висока при положение че самото строителство преди повече от 15 години е било 104 млн. лв. с ДДС, но и за двете платна.

Припомняме ви, че този участък от магистрала "Тракия" се превърна в смъртоносен това лято, след като се случиха няколко тежки катастрофи между камиони и автомобили, който отнеха живота на десетки души.

Смъртоносните вълни на "Тракия" до Чирпан – на ремонт! Колко ще платим?