На фона на динамичната и понякога безразлична градска среда, която всекидневно ни посреща на пътя, неочакваните жестове на доброта и съпричастност изпъкват като фар, осветяващ тъмните кътчета на ежедневието ни. Такава е и историята на Екатерина Желязкова, която реши да сподели своята благодарност и да разпространи доброто чрез публикация в социалната мрежа Фейсбук.

На 3-ти октомври, около 11 часа сутринта, Екатерина шофира из малките улички в синята зона на Варна, в района на ул. "27 юли". Докато се опитвала да намери място за паркиране, неусетно закачила предната си дясна гума в бордюра. Тя веднага осъзнала, че гумата е спукана и се приготвила да търси начин да реши проблема. 

Точно в този момент, когато мнозина биха подминали ситуацията с безразличие, трима млади мъже забелязали, че гумата на колата на Екатерина е спаднала. Един от тях се приближил и предупредил жената. Тя потвърдила, че инцидентът е станал току-що и се приготвила да се справя сама, но тримата младежи, без да се замислят, предложили своята помощ.

"Спирам 20 метра по-надолу и... изненада! Тримата идват и ме питат дали да ми помогнат, имам ли резервна гума, крик. Имам всичко, да! И, да - имам нужда и от помощ. Ами получих я! Толкова просто, толкова човешко и толкова нормално! Отне им двайсетина минути, а може да са имали работа или да са бързали... Те си знаят", споделя Екатерина в публикацията си.

Тази случка е пример за това как дори малките жестове могат да имат огромно значение. Публикацията й завършва с призив: "Пожелавам на всеки, който се нуждае от помощ по улиците, да я получи в точния момент, а не да бъде освиркван, подминаван или напсуван, защото "пречи" на някого. Но, за да се случва това, трябва всички да си помагаме и да продължаваме доброто. Аз винаги питам дали мога да помогна, когато видя проблем на пътя не само с кола, но и с пешеходец. Днес помогнаха на мен. Утре някой друг ще помогне на вас, на жена ви, на родителите ви или на децата ви. Помагайте и вие. Толкова малко отнема да си добър, а толкова много означава! Та така... благодарна съм и цял ден с изпълнена душа!".

Снимката е илюстративна.