Ежедневните домакински дейности като миене на съдове, градинарство и готвене могат да намалят риска от сърдечни заболявания, установи американско проучване, цитирано от електронното издание "Healthday". Изследването е на специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Според данните при жените, които поне четири часа дневно се занимават с домакинскa работа, има 43% по-нисък риск от сърдечни заболявания, 30% по-малка вероятност от инсулт и 62% - от смърт в резултат на кардиологичен проблем в сравнение с тези, отделящи под два часа всеки ден за същите задължения.

Подобно на ходенето и други видове упражнения, ежедневните дейности вкъщи подобряват кръвното налягане, кръвната захар и холестерола. Освен това помагат за поддържане на нормално тегло, като всичко това допринася за здравето на сърцето, обяснява Стив Нгуен, който е сред авторите на проучването.

За целите на изследването повече от 5400 доброволки една седмица са носели специално устройство, с което се проследява колко време прекарват в седнало положение, дори в превозно средство, стоят неподвижно, участват в ежедневни дейности (обличане, приготвяне на храна или градинарство), ходят или тичат. Компютърни алгоритми са помогнали на изследователите да класифицират получените данни.

Жените са били на възраст между 63 до 97 години и не са имали кардиологични заболявания при започването на изследването. Данни са събирани около 6,5 години, през които 616 участнички са диагностицирани със сърдечно-съдови заболяване, а 331 са починали в резултат на такъв проблем.

Дамите, които прекарват повече време в изправено положение и движение, са по-малко склонни да развият сърдечно заболяване и/или да умрат от него, показват резултатите, пише Dir.bg.

Колкото повече стоите прави, толкова по-големи са ползите, категорични са авторите на изследването.

"Жените в проучването осъществяваха двигателна актвност средно около 3,2 часа дневно и бяха в седнало положение 9,6 часа", казва Андреа Лакроа, която е съавтор на проучването. От секундата, в която краката докоснат пода сутрин, до връщането в леглото вечерта, всичко се брои.

"Помислете за всички неща, които обичате да вършите и са свързани с движение - правете повече от тях", съветва Нгуен.
Градинарството или домакинската работа обаче не са непременно заместител на по-енергични форми на упражнения, посочва той.

Данните от изследването са публикувани онлайн в Списанието на Американската асоциация по сърдечни заболявания.