Графитите по стените често дразнят минувачите, но картина, изобразена на трафопост, успя да впечатли и да припомни дни на слава, но и изпитание.

Със спрейове на фасадат бил изобразен фрагмент от Шипченската епопея. Сблъсъкът между опълченците и руските войски, отстояващи върха срещу бойците на Османската империя, оживял върху фасадата, намираща се на улица "Шипка" в Плевен.

За гледката във Facebook споделя Евгени Стоянов, а снимката събира десетки положителни реакции за часове.

"Дух на героя", лаконично коментира произведението той.

Ликът на победителя от Дойран се появи на фасада СНИМКА

Композицията напомня на тази, изобразен в известната картина "Защитата на Орлово гнездо", която е дело на художника Алексей Попов, изобравил паметните боеве през лятото на 1877 година. Руският художник рисува популярната картина през 1893 г., като тя има размери 204 х 146 см. Съхранява се във Военноисторическия музей в Санкт Петербург.

Историци смятат, че битките на върха решават изхода на Руско-турската освободителна война.  Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход и влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген. Н.Г. Столетов, наброяващ около 7 500 души е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша /около 27 000 души и резерв от 10 000/, да не й позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.