Няма риск от замърсяване на въздуха заради взривовете в Елин Пелин. Вятърът носи облака, а щом мине 1 км от мястото на взрива няма опасност. Това каза бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров. По негови думи, ако падне дъжд, винаги има риск от концентрация на веществата в почвата, но облакът се разсейва. Той допълни, че складът с фойерверки е построен по модерни стандарти. „Всичко показва, че това е нещастен случай”, каза още Димитров. 

Димитров коментира и риска от водна криза в страната. „Има язовири, които могат да изкарат година и половина без дъжд. Под въпрос е Южното Черноморие. Ако Северна България - Варна, би могла от собствени сондажи и два язовира да се водоснабди, то Южна България е зле. Един язовир може да е преливал между февруари и май, а сега има вода за 10 месеца, ако не падне дъжд, допълни експертът.

„По време на предишната криза казахме, че има проблем с резервното водоснабдяване. Казва се обаче, че толкова години имаше вода, хайде да не правим нов водопровод. Да не правим, но в момент на суша се казва защо не сме направили. А като тръгнеш да го правиш – то ще е по-скъпа водата, нека не го правим. Този проблем винаги се върти, докато не стане суша и един голям град не остане 1-2 години без вода”, каза той в ефира на Нова Нюз.

„В началото на годината язовирите ни бяха пълни, в момента няколко от тях са зле”, заяви Димитров. Той посочи, че това са язовирите „Тича”, „Камчия”, „Жребчево” и „Копринка”. „Изпуснахме едногодишния отток на водата за три месеца. Той бе излят и замина в реките, рибата в 3-4 или 5 язовира ще измре. Подарихме водата на тези, които правят ток и на други”, каза още той.

„Язовир „Ивайловград” е пълен с тиня, цялата каскада „Арда” се източна умишлено. Цялата „Тунджа” се източва умишлено”, заяви бившият министър на околната среда и водите. „Едногодишният отток на България беше източен през две реки – Арда и Тунджа”, допълни той.

Димитров заяви, че в Перник умишлено се източва язовира, за да може ремонтът на стената и тунелът, по който се източва водата, за да отиде в пречиствателната станция и ВЕЦ-а, да се прави на сухо, а не с водолази, тъй като така е по-евтино. Той допълни, че не се отчита, че няма да има дъжд и затова са останали без вода. „Сега ситуацията е друга”, допълни Димитров.

Снимка: iStock