В събота, 29 юни сутринта, започва демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя.

"Взривиха Бетонния мост": Много смях вместо паника след труса в Пловдивско

Два багера ще застанат под моста и други два над него, оборудвани с тежки чукове, за да извършат постепенно разрушаване на конструкцията, парче по парче. Планирано е събарянето да продължи непрекъснато в продължение на три денонощия.  Само в късните часове няма да се използват чукове, за да не се вдига шум. В този период ще се извършва само товарене на камионите.  

Извозването на отпадъците ще се извърши на специално депо, за да се рециклират безопасно. Очаква се между 800 и хиляда кубически метра строителни отпадъци.

Пловдивчанин за Бетонния мост: Сбогом, приятелю!

Няма да има опасност и пречка  за движението. Близките пътни артерии няма да бъдат засегнати от реконструкцията.

Очаква се полагането на  новата, горна  конструкция на моста да се извърши през септември.  Прогнозното пускане в експлоатация на новото съоръжение е планирано да стане между 15 и 20 декември тази година. Новоизградената естакада ще даде възможност при евентуални бъдещи реконструкции частта, която не попада в ремонтните дейности сега, също да бъде повдигната с още 60 сантиметра. 

Влаковото движение в района през този период е спряно за минимум 40 дни.  Мотрисите от и за южните направления се пренасочват по други маршрути.  

Кючукпарижани се изстрелват в бъдещето с летящи коли и влакове ВИДЕО