Изчакваме безопасен коридор за евакуация на българите от Украйна. След това ще бъде осигурено незабавно евакуиране, обяви външният министър Теодора Генчовска на брифинг в неделя. В два автобуса днес са евакуирани 77 души.

Има блокирани 50 българи в Москва заради затвореното ни въздушно пространство за самолети на Руската федерация и реципрочната мярка.

Тези граждани ще бъдат настанени в хотел, подготвя се извозването им по сухопътна линия, обясни външният министър.

Консулът ни в украинския град Одеса Светослав Иванов разясни ситуацията към момента с бягащите от войната българи.

 

"Ситуацията при нас, Слава Богу, засега е спокойна. Няма никакви военни действия. Това ни позволява да работим много активно. Днес евакуирахме успешно 77 български граждани в два автобуса, включително един американски гражданин. Допълнително изпратихме още 15 граждани в лични превозни средства. Ескортът тръгна в 13 часа към границата с Молдова", информира Иванов в ефира на Нова ТВ.

 

"Имаше и украинци от Киев, както и двама български граждани, които дойдоха до консулството. Успели са да стигнат с лични автомобили до Одеса. Напуснали са по време на ударите в украинската столица. Имали са късмет да се измъкнат", добави консулът.

"Колегите от генералното консулство работят активно, за да организират още автобуси. Имаме готов списък за един автобус и се работи по втори. Автобусите вече пътуват към нас и се надяваме утре да успеем да ги пуснем обратно. Ние, за съжаление, нямаме възможност и сграден фонд, където да приютяваме. Но наблизо имаме хотел, който е на етнически българин и с който имам уговорка, при нужда да бъдат настанени българи на много ниски цени. Вероятно българската държава ще поеме тези разходи, но досега не сме използвали тези услуги", каза още Иванов.