След Съвета по сигурността този следобед, свикан от министър-председателя Димитър Главчев, заради ескалацията на напрежението от конфликта в Близкия изток, бяха представени мерки за сигурност от Министерството на външните работи, службите и от Министерството на вътрешните работи. Набелязани са стъпки при потенциални рискове, които в момента не са факт. Това заяви Главчев след заседанието на Съвета по сигурността пред журналисти.

На срещата министър-председателят се събра с ръководителите на службите за сигурност заради ситуацията в Близкия изток. Участваха още представители на парламентарните групи и на президентството. 

„Обсъдихме мерките, които да предприемем във връзка с кризата в Близкия изток. Още в началото на заседанието благодарих на народните представители, защото идеята беше да се представи информация какво е предприела изпълнителната власт по повод на случващото се“, допълни премиерът. 

Главчев посочи, че по повод евакуацията на българските граждани от Ливан България е реагирала адекватно. „Това беше в резултат на предварителна подготовка и информация, която имахме от българските и чуждите служби“, каза той и отбеляза, че не е случайно, че половин час след излитането на правителствения самолет са започнали военните действия, пише NOVA.

„Направих предложение България да изрази позиция по повод това да има деескалация на конфликта в Близкия изток, в съответствие на европейската позиция“, призова премиерът.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков уточни, че България има ниско ниво на заплаха и към настоящия момент няма постъпили данни за опасност. „От снощи сме взели всички необходими превантивни мерки, така че да усилим нашето присъствие на стратегически места – израелското посолство и обществените мероприятия, които имат подобен акцент“, посочи той.

„Ние допринасяме за мира и сигурността в Босна и Херцеговина с участие в операциите на Европейския съюз, както и в Косово“, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Иран изстреля близо 200 балистични ракети към Израел ВИДЕО