Пожари избухнаха в Пловдивско за минути.

Сили и техника на РДПБЗН Пловдив в момента са насочени към четири пожара в Средна гора - Сърнегор, Отец Паисиево, Песнопой и Михилци.

Сигналите са получени в рамките на няколко минути. Между Михилци и Песнопой гори борова гора. Мястото е Чукорлийски баир - труднодостъпна месност.

В Песнопой горят житен блок, храсти и гора, уточниха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.

Между Отец Паисиево и Сърнегор водоснабдяването е трудно, което налага екип на Сектор СОД да е позициониран на един от язовирите, за да водоснабдява пожарните автомобили.

Тъй като фронтът на пожарите е голям, е ангажиран състав от службите на дирекцията, както и доброволци от формированията "Пловдив 112" и Хисар. При необходимост ще бъде вдигнат и хеликоптер на 24-та авиационна база.

От Община Хисаря призоваха хората, които има възможност, да се включат като доброволци в потушаването на пожара над Михилци.  

"Всяка помощ е добре дошла, за да не се разпространи пожарът. Бъдете облечени добре - затворени обувки и дълги ръкави. Тези, които имат възможност да носят лопати и други пособия, с които да се спре пътя на огъня", гласи съобщението от Община Хисаря.

Снимката е запечатала ужаса от пожара в очите на зайче, спасено от гл. инспектор Димитър Бришимов

От кметството в с. Песнопой също отправиха апел към населението да се включат в борбата с пламъците:

"Кметство с. Песнопой се нуждае спешно от доброволци за погасяване на пожарите!", написа Тони Видолова в социалната мрежа Фейсбук.

Снимки: Миладин Богданов