Пожарите в страната не спират да бушуват. Огнени пламъци са обхванали и могилата в град Баня, Карловско, научи GlasNews.bg

Според предварителна информация пожарът е избухнал в терен със сухи треви и храсти. Над огнището се издигат гъсти облаци от черен дим, които могат да бъдат видени от различни точки на града.

На място са пристигнали четири екипа от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението - Карлово.

Огънят се е прехвърлил към оранжериите. Баненци са притеснени и се надяват пожарът да бъде потушен час по-скоро.

Жители на подбалканското градче призоваха: "Нека всеки, който има възможност, да се включи като доброволец в потушаване на пожара".

Все още не е ясно каква площ е обхванал огънят.

Към момента няма опасност за населението. Тепърва ще се изясняват причините за възникването на пламъците. Местни коментират, че пожарът не е случаен.

Междувременно от РДПБЗН Пловдив съобщиха, че гасенето на пожара край Хисаря продължава, а от пресцентъра на ОДМВР-Пловдив информират, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар и предприети действия за погасяването му. Полицейски екипи пренасочват движението.

Битката с пожарите: Общините Хисаря и Калояново набират доброволци за утре

*ОБНОВЕНА: Около 22:00 часа от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив съобщиха, че пожарът край Баня е овладян.

"С оглед на очакваните високи температурите през следващите дни, апелираме към всички граждани за бдителност и отговорност", съобщиха още оттам.

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в цели 21 области на Северна и Южна България. Оранжев код пък е обявен за областите в Централна и Източна България.

Горските пожари са изключително опасни. Те крият рискове, както за хората, така и за опазването на природното многообразие. Статистиката показва, че основна причина за възникването на пожар е човешката небрежност. 

За да бъде опазено природното богатство, хората трябва да са внимателни и да спазват противопожарните правила в горите. Не трябва да се изхвърлят неизгасени клечка кибрит или цигара. Дори и стъклено шише може да е предпоставка за запалване на пожар. Ако възникне пожар, то трябва да се действа незабавно - да се съобщи на тел. 112 или в най-близката хижа, кметство или др.

Заглавна снимка: Мартин Стоянов