Голям пожар гори се разрази в района на къмпинг Каваци край Созопол. Огънят за по-малко от половин час се разпрострял върху голяма площ и е достигнал почти до хипермаркет Лидъл и луксозния кв. Буджака. Над целия град Созопол е димна завеса. По първоначална информация горят сухи треви и храсти, но заради силния вятър гасителните дейности почти са невъзможни. 

Сигналът за пожара е получен около 14:30 ч. На място е един екип на пожарната от Созопол, но в помощ пътуват и два екипа огнеборци от Бургас и един от Приморско, съобщи директорът на РДПБЗНС-Бургас комисар Николай Николаев, цитиран от Флагамн.

Има опасност за сградите в близост, каза комисар Николаев. 

Страховитите кадри се забелязват от голям периметър, дори от Несебър.

В 15:30 ч. комисар Николай Николаев пое към Созопол, за да ръководи лично работата на своите служители. Междувременно са мобилизирани още два противопожарни екипа. Засега има опасност реално да се запалят селскостопански постройки. Проблемът е основно в това, че голяма част от хотелите в района и ресторантите работят, на плажа е пълно с туристи. Не може да се диша, ако не си в затворено помещение. Заведенията са покрити с пепелища. Вятърът е от запад и духа на изток, което още повече влошава условията за дишане и буквално опустошава сгради и екстериори. Засега горят само сухи треви и храсти. 

Обновена: 18:20

Покривите на две недостроени къщи, близо до "Лидъл", са изгорели.

 

Снимки: Любен Дилов