След ниските цени на горивата на колонките през цялото лято, зимата носи нова тенденция за покачване на цените.

Само за последната седмица средната цена на дизела се е увеличила с две стотинки до 2.47 за литър. При бензина увеличението е с една стотинка. Средно в страната един литър струва 2.49 лв. Колкото и да са слаби тези колебания в цените нагоре, те идват на фона на няколко месеца постоянно поевтиняване.

Алекс Павлов, който казва, че зарежда няколко пъти седмично, забелязва увеличението на цените и признава, че ще се отрази сериозно на бюджета му. „Както са тръгналите темповете, ще се увеличават и ще си стигнат на старите нива”, опасява се водачът. Като активен шофьор той пресмята колко харчи за гориво. „На седмица минимум 150, на месец - 500-600 лева. Може да стъпи и на 1000 лева, което е една нормална заплата”, посочва човекът пред камерата на NOVA.

Експерти също отчитат увеличението. „Това покачване се дължи на ситуацията в Израел и Иран. Не мисля, че до края на зимата ще има драстично повишение на цените”, казва Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на търговци, производители и вносители на горива.

По думите му е много вероятно цените да се запазят в този диапазон. Експертът обаче не изключва възможността заради ситуацията в Близкия изток те да се покачат с няколко стотинки. Той вижда ниско търсене на световните пазари на горива. На това мнение е и енергийният експерт Илиян Василев. „Деиндустриализацията в Европа намалява, а прогнозите за нисък икономически растеж понижават потреблението на нефт”, посочва Василев.

Въпреки притесненията на хората и динамичната геополитическа обстановка, прогнозите за идните месеци носят спокойствие. „Нещата не са чак толкова тревожни . Потребителите не трябва да се притесняват. Ако не се случи нещо извънредно, мисля, че цените, които ще виждаме, са около 5 стотинки нагоре или надолу до края на годината и дори за целия зимен период”, прогнозира Хаджидимитров.