Асеновградчани изразиха недоволството си от пръскането срещу комари и кърлежи - жители на града твърдят, че това се случва в 23:00 часа, а по думите им по това време по улиците все още има хора и движещи се автомобили.

На 9-и юли в официалната страница на Община Асеновград в социалната мрежа Facebook се появи съобщение, че от следващия ден (10.07.24 г.) до края на седмицата ще се извърши обработка срещу кърлежи и комари. 

"Ще бъдат обработени пространства в кварталите "Горни Воден" и "Долни Воден", в населените места от района и на територията на града", се посочва още в съобщението, разпространено от Общината.

Жители на Асеновград са категорични, че пръскането срещу комари и кърлежи трябва да се извършва в късните часове на нощта.

"То хубаво, че сте поели някаква инициатива, но това се прави, когато няма движение, а не в 23:00 часа, когато улиците са пълни с хора и движещите се автомобили. То беше дим и чудо. Хората започнаха да кашлят. На булевард "България" щяхте да предизвикате няколко катастрофи, понеже от облака дим нищо не се виждаше. Мислете с тия глави най-после!", гласи публикация на Росица Петрова в социалната мрежа.

Росица споделя още, че след пръскането за комари и кърлежи във въздуха се носи остра миризма. "И нищо не се виждаше от облака, който беше изпръскан", допълва жената.

Междувременно в друга публикация се посочва, че на 11-и юли е извършена обработка срещу насекоми в 15:30 часа.

"На 36 градуса се пръска против насекоми на детската площадка в "Жорж махала", предполагам и на другите такива из града! Пръскането се състои в това - от автомобил от пътя да се изстреля струя на два пъти към.... детската площадка. Тоест не е обхваната и една десета от площта й! Голям ефект ще има... Да не говорим, че е залепена бележка на подвижната вратичка, която от вятъра е постоянно отворена, тоест НЕ СЕ ЧЕТЕ, ЧЕ Е ПРЪСКАНО и колко ли дечица ще влязат да играят след няколко часа, ако някой не ги предупреди. Фирмата, която пръска /изпълнителите й/, наясно ли е, че над определена температура не се пръска? Наясно ли е, че през деня не се пръска, защото могат да се погубят и полезните насекоми, като пчели например. Хукнах да си затварям прозорците на терасите, нямах време да ги снимам, тъй като пръскането бе за няма и минута. Изводите сами си правете", написа Мария Тодорова-Марчева.

Препаратите, които се използват срещу насекомите, би следвало да имат съответните разрешителни за употреба. Освен това те трябва да са нискотоксични за хората и максимално щадящи за околната среда.

От Община Асеновград не са коментирали твърденията на хората, изложени по-горе.

Снимки: Росица Петрова