Чашата е почти пълна. България е най-близо до членство в еврозоната. Изпълняваме всички критерий без този за инфлацията. На 90% сме в еврозоната. Остават последните усилия. Това заяви икономистът Георги Ангелов.

Според него може да поискаме извънреден конвергентен доклад само за инфлацията, когато покрием критерия. По думите му има шанс инфлацията да падне по инерция. Той подчерта, че има нужда и от мерки като намаляване на бюджетния дефицит и охлаждане на кредитирането.

Ангелов отбеляза в ефира на БНТ, че присъствието на България в сивия списък за пране на пари е проблем, който не бива да се пренебрегва. Икономистът добави, че има известен риск да се наруши критерия за дефицит, тъй като бюджета за 2024 г. е в особена ситуация. Той посочи, че намаляването на дефицита не трябва да е за сметка на капиталовите разходи и инвестициите.

Финансистът Любомир Каримански заяви, че еврозоната трябва да се разглежда като инструментариум за постигане на различни политики, който също така да ни помогне да догоним средноевропейските страни.

Той отбеляза, че наред с Маастрихтските критерии в конвергентния доклад на ЕЦБ има и други фактори. По думите му ние сме най-подготвени за влизане в еврозоната, но има риск инфлацията да избухне заради войната в Украйна и цените на енергоизточниците.

Каримански посочи, че ЕК и ЕЦБ не са на едно мнение за референтната стойност за инфлацията. Той не е оптимист, че новата ЕК би направила компромис, ако не изпълняваме критериите. Според него ЕК ще се съобрази с решението на ЕЦБ.

Финансистът подчерта, че за последните три години разходите за труд за единица продукция у нас са се увеличили с 27%, но въпреки това икономиката ни не е станала по- конкурентоспособна.

Припомняме, че в редовният си конвергентен доклад ЕЦБ поряза България за еврозоната. Служебният министър на финансите Людмила Петкова посочи, че 2026 г. е реалистична дата за приемането на общата европейска валута. Гуверньорът на БНБ Димитър Радев пък изрази оптимизъм, че страната ни може да влезе в еврозната през 2025 г.